Tensiuni diplomatice. Zelenski respinge cererea de demitere a ambasadoarei Ucrainei în SUA

Oksana Markarova, ambasadoarea Ucrainei în SUA (Getty Images)
Redacţia
29.09.2024

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat într-un interviu acordat Fox News că poate discuta problema demiterii ambasadorilor ţării sale doar cu preşedintele parlamentului ucrainean, informează Ukrainska Pravda.

Declaraţia liderului ucrainean vine în contextul în care preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA, Mike Johnson, i-a dat un ultimatum pentru demiterea ambasadoarei Ucrainei în SUA, Oksana Markarova.

„Eu sunt preşedintele Ucrainei şi pot discuta despre ambasadorii noştri doar cu preşedintele [parlamentului] ţării mele. Aceasta este Constituţia. Nu pot discuta acest lucru cu preşedintele Johnson, cu tot respectul”, a afirmat el.

La începutul acestei săptămâni, Johnson a publicat o scrisoare adresată preşedintelui Zelenski cu cerinţe categorice pentru Ucraina. Oficialul american a atribuit demersul său unui incident petrecut în timpul vizitei lui Zelenski în Statele Unite, în special călătoria liderului ucrainean la o fabrică de muniţii din Pennsylvania.

El a susţinut că ambasadoarea Markarova a organizat evenimentul, care „nu a reuşit să includă niciun republican”.

Prin urmare, Johnson a menţionat că incidentul a făcut ca „republicanii să îşi piardă încrederea în capacitatea ambasadoarei Markarova de a servi în mod corect şi eficient ca diplomat în această ţară”, repetând cererea adresată lui Zelenski ca aceasta să fie „îndepărtată imediat din funcţie”.

Zelenski a subliniat că fostul preşedinte Donald Trump, candidat prezidenţial din partea republicanilor, nu a ridicat problema vizitei sale în Pennsylvania în timpul întâlnirii lor.

"Am fost în Utah ... Am fost în Pennsylvania. A fost [în] momente diferite, dar nu a fost vorba despre alegeri. Nu vreau să ne implicăm [în] perioada electorală a Statelor Unite”, a afirmat Zelenski.

El a subliniat importanţa sprijinului bipartizan şi a menţionat că s-a întâlnit cu reprezentanţi din ambele partide, exprimându-şi recunoştinţa faţă de americanii obişnuiţi pentru sprijinul lor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor