Telescopul spaţial Webb ajunge la destinaţia sa finală

Telescopul spaţial Weeb
Telescopul spaţial Weeb (STEVE SABIA/NASA GODDARD)

Telescopul spaţial James Webb a ajuns la destinaţia sa finală în spaţiu: o orbită în jurul celui de-al doilea punct Lagrange Soare-Pământ, sau L2, la aproape 1,5 milioane de kilometri de Pământ.

Luni, 24 ianuarie, Webb şi-a pornit propulsoarele de la bord timp de aproape cinci minute (297 de secunde), pentru a finaliza corecţia finală a traiectoriei sale. Manevra l-a introdus pe Webb la destinaţie, după o călătorie de 30 de zile de la lansarea de la bordul unei rachete Ariane 5 de la baza Kourou din Guyana Franceză.

Impulsul final a mărit viteza lui Webb cu doar aproximativ 1,6 metri pe secundă, ceea ce a fost suficient pentru a-l trimite pe orbita de "halo" în jurul punctului L2, informează NASA.

Destinaţia telescopului este aceasta, deoarece echilibrat între forţele gravitaţionale ale Soarelui şi Pământului, va menţine aceeaşi orientare faţă de ambele, iar calibrarea şi ecranarea sunt mai simple.

Orbita lui Webb îi va permite o vedere largă a cosmosului în orice moment, precum şi posibilitatea ca telescopul şi instrumentele sale ştiinţifice să se răcească suficient pentru a funcţiona şi pentru a realiza lucrări ştiinţifice optime. Webb a folosit cât mai puţin posibil propulsorul pentru corecţiile de curs în timpul călătoriei spre tărâmul L2, astfel încât să poată fi folosit pentru operaţiunile obişnuite ale lui Webb în timpul vieţii sale: menţinerea staţionării (mici ajustări pentru a-l menţine pe Webb pe orbita dorită) şi descărcarea propulsiei (pentru a contracara efectele presiunii radiaţiilor solare asupra uriaşului ecran solar).

Acum că oglinda principală şi segmentele oglinzii secundare ale lui Webb au fost instalate în poziţiile de lansare, inginerii vor începe procesul sofisticat, care va dura timp de trei luni, de aliniere a opticii telescopului cu o precizie aproape nanometrică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură