Tătaru avertizează: Avem trei - patru săptămâni grele. Încercăm să limităm cazurile de Covid-19

Nelu Tataru
Nelu Tataru (Epoch Times România)

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat joi, la Constanţa, că vor urma trei-patru săptămâni „grele”, în care se încearcă „limitarea creşterii numărului de cazuri pentru a putea ajunge pe un platou”, în contextul în care la Terapie Intensivă sunt la nivel naţional, pentru pacienţii cu COVID-19, "1.200 de paturi cu extensie până la 1.500".

"Avem trei - patru săptămâni grele, avem trei - patru săptămâni în care încercăm să limităm creşterea numărului de cazuri pentru a putea ajunge pe un platou. În contextul în care vedem în toată Europa numărul de cazuri crescând de la o zi la alta, în care vedem lockdown-uri, în care vedem impuneri de restricţii, haideţi să participăm cu toţii la scăderea numărului de cazuri", a afirmat Tătaru, citat de Agerpres.

Întrebat dacă există personal pentru cele 3.000 de paturi din ţară, câte a anunţat preşedintele Klaus Iohannis, ministrul a răspuns afirmativ.

"Există personal în acest moment. Trebuie să ştiţi că aceste paturi au personal în acest moment, altfel nu existau aceste paturi. Aceste paturi sunt pentru patologie COVID şi pentru patologie non-COVID. Rămâne ca tot ce disponibilizăm sau extindem ca şi Terapie Intensivă să facem şi echipe complexe din cei care erau deja în Terapie Intensivă, plus secţii asemănătoare", a declarat ministrul.

În plus, Nelu Tătaru a mai precizat că la Spitalul Gerota vor fi angajaţi medici rezidenţi şi detaşaţi apoi la unităţile medicale cu deficit de personal.

"În această perioadă s-au desfăşurat examene de specialist pentru mai multe specialităţi şi, în şedinţa de Guvern de aseară, prin ordonanţă de urgenţă toţi cei care nu au post şi nu pot fi angajaţi nicăieri, vor fi angajaţi la Spitalul Ministerului de Interne, la Gerota. Sunt în jur de 200 de colegi, medici rezidenţi sau medici specialişti din şase specialităţi, care vor fi detaşaţi către aceste spitale", a declarat ministrul Sănătăţii, după ce i s-a comunicat că la spitalul de la Feteşti nu există medic cu normă întreagă la ATI.

Întrebat dacă şi spitalele private vor intra în lupta anticoronavirus, Tătaru a spus că se va întâmpla acest lucru în măsura în care nu va mai exista un număr suficient de paturi în spitalele publice.

Reamintim că, joi, autorităţile au anunţat că, din 36.169 de teste efectuate, s-au înregistrat 6.481 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore, acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv, precum şi un număr de 83 decese. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură