Tăriceanu, negru după audieri: Dosarul DNA pleacă de la premise false, eronate şi aberante

Călin Popescu Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu (Facebook)

Fostul preşedinte al Senatului Călin Popescu-Tăriceanu şi-a clamat nevinovăţia, vineri, după ieşirea de la Direcţia Naţională Anticorupţie, unde s-a prezentat pentru a i se aduce la cunoştinţă calitatea de suspect într-un dosar de mită. Mai exact, liderul ALDE a susţinut că întreaga „construcţie a procurorilor este pe o bază falsă”.

„M-am prezentat astăzi la DNA. Mi s-a adus la cunoştinţă calitatea de suspect într-un dosar în care sunt acuzat de obţinerea unor foloase indirect, de mită. Dar, ceea ce vreau să precizez este că tot acest dosar pleacă de la o serie de premise false, eronate şi aberante. Şi anume că, în perioada în care am condus Guvernul României, Guvernul a emis o serie de hotărâri de Guvern care să favorizeze o anumită companie. Prim-ministrul nu dă, aşa, din pixul lui, hotărâri de Guvern cum îşi imaginează poate unii. Ele sigur că parcurg o întreagă procedură administrativă, sunt avizate din punct de vedere legal şi, sigur, că, de aici, toată construcţia care a fost făcută de procurori este pe o bază, aşa cum v-am spus, falsă", a declarat Tăriceanu.

De asemenea, Tăriceanu a mai susţinut că a cerut să i se acorde timpul necesar pentru studierea probelor suplimentare despre care procurorii DNA au afirmat că le-au depus la dosar şi că va urma procedurile prevăzute în cadrul procesului.

Reamintim că, vineri, procurorii DNA au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de suspectul Călin Popescu Tăriceanu, fost premier al României, pentru săvârşirea unei infracţiuni de luare de mită. În vederea confiscării obiectului infracţiunii de luare de mită, în cauză s-a dispus sechestru asigurator pe bunuri imobile aparţinând lui Tăriceanu până la concurenţa sumei de 800.000 USD, echivalent în lei - 3.204.640 lei.

„Suspectul Popescu-Tăriceanu Călin Constantin Anton, în calitate de prim ministru, ar fi primit, în mod indirect, în perioada 2007-2008, de la reprezentanţii unei companii austriece, foloase materiale în valoare de 800.000 USD, constând în plata unor servicii de consultanţă. În schimb, acesta şi-ar fi exercitat atribuţiile astfel încât să fie adoptate o serie de hotărâri de guvern în favoarea companiei. Suma de 800.000 USD, reprezentând un comision din valoarea plăţilor făcute de statul român către companie, ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, pentru acoperirea unor cheltuieli de campanie electorală, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore”, se arată în ordonanţa procurorilor. Detalii aici.