Tăriceanu: Din cei 10.000 de români care se infectează zilnic, jumătate o fac că au avut încredere în Iohannis

Calin Popescu Tariceanu
Calin Popescu Tariceanu (Epoch Times România)

Fostul şef al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, s-a dezlănţuit la adresa preşedintelui Klaus Iohannis şi a premierului Ludovic Orban după ce ministrul Economiei a dezvăluit că jumătate dintre măştile comercializate pe piaţa din România sunt neconforme şi nu protejează populaţia de infectare.

"Cred că trecem cu vederea mult prea uşor întâmplări care ne afectează grav viaţa! Bunăoară mă aşteptam ca după anunţul Ministrului Economiei, că peste jumătate din măştile de protecţie pe care le-am purtat au fost neconforme şi nu ne-au protejat, pieţele publice să fie pline de oameni care să ceară plecarea lui Orban şi a lui Iohannis! Acum! Pe loc! Pentru că, din cei 10.000 de români care se infectează zilnic, jumătate o fac din cauză că au avut încredere în recomandările lui Iohannis: poartă masca! Din cei 10.000 de români care au pierdut lupta cu COVID-ul, jumătate se află pe conştiinţa celor care au lăsat măştile acelea în ţară! Pentru că ei ne-au obligat să purtăm măştile alea neconforme şi tot ei sunt cei sunt responsabili de calitatea măştilor care se importă în România!", a declarat Tăriceanu.

Potrivit senatorului, guvernanţii au împrumutat 125 miliarde de lei, bani pe care "tot noi" îi vom da înapoi, "şi nu au fost în stare să aducă nişte măşti de Doamne ajută".

"Nu sănătatea noastră a contat pentru ei, ci şpăgile pe care şi le-au tras când au lăsat în ţară măşti neconforme! Vă gândiţi că poate fac acelaşi lucru şi cu vaccinul care ni-l tot flutură pe la nas, doar - doar le vom da votul? După ce ne vaccinează cu armata copiii şi părinţii o să zică: Ooooppsss, vaccinul ăla nu era bun! Dă rateuri în 60% din cazuri! Mea culpa! Nu vi se pare ciudat că s-au grăbit să plătească 12 milioane de euro, ÎN AVANS!!!, pentru un vaccin care încă nu există? Nu vi se pare ciudat că mobilizează armata pentru o campanie de vaccinare cu un vaccin care nu există? Nu vi se pare că băieţii ăştia de la guvern sunt nişte criminali în costume Armani? Mie aşa îmi par!", a precizat Tăriceanu.

Atacul fondatorului ALDE vine după ce ministrul Economiei, Virgil Popescu, a atenţionat, miercuri, că jumătate dintre măştile aflate pe piaţa românească nu oferă protecţie împotriva infectării cu SARS-cov-2.

"Sunt uşor uimit şi dezamăgit de calitatea produselor, de calitatea măştilor de protecţie aflate pe piaţă în acest moment. Şi dacă v-aş spune că aproximativ jumătate din măştile care se găsesc la comercializare, în momentul de faţă, în reţelele de distribuţie – şi aici vorbim de hipermarketuri, reţele de farmacii, depozite la importatori – nu respectă, adică nu ne protejează, poate aţi zice că exagerez, dar asta este realitatea. Şi vreau să dau un semnal foarte clar că acest lucru trebuie să înceteze. Nu putem să acceptăm să fie puse la comercializare măşti care nu protejează populaţia", a afirmat Virgil Popescu.

De asemenea, ministrul Economiei a susţinut că, în urma controalelor efectuate, inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au oprit de la comercializare astfel de măşti şi au aplicat amenzi în valoare de 18 milioane de lei mai multor comercianţi.

"Împreună cu ANPC o să luăm o decizie şi o să se emită un ordin care să spună clar că aceste măşti [neconforme – n.r.] nu asigură protecţie împotriva Covid. Oamenii să ştie când cumpără că, dacă acel produs este pe raft şi i se spune mască, el nu este o mască care protejează. Absolut toate măştile neconforme sunt măşti din import. Vreau să le spun românilor că avem peste 16 companii care produc măşti [în România – n.r.]. Au o asociaţie românească a producătorilor de măşti care afirmă că pot să asigure întregul necesar de consum al României şi îi sfătuiesc să caute produse româneşti, pentru că sunt autorizate, acreditate şi sunt cele mai bune de pe piaţă", a punctat Popescu, care le-a cerut retailerilor şi reţelelor de farmacii să nu mai permită la comercializare produse neconforme.

Întrebat într-o conferinţă de presă cum vede această situaţia şi dacă poate fi şi acesta un motiv pentru care numărul cazurilor a ajuns până la 10.000 pe zi, preşedintele Klaus Iohannis a replicat:

"Am vorbit cu ministrul Popescu şi mi-a relatat că ANPC a verificat şi a găsit foarte multe măşti neconforme. Ele pur şi simplu trebuie retrase din comerţ, comercianţii amendaţi ca să îşi revină. În paralel, mi-a spus că există între timp destul de mulţi producători în ţară, care produc măşti care pot purta această denumire - măşti de protecţie şi atunci probabil vor fi acestea mai mult comercializate. Trebuie să facem diferenţa între măşti de protecţie, cum sunt acestea pe care le purtăm noi şi pur şi simplu obiecte cu care poţi să acoperi faţa sau gura, care, sigur, au un grad mult mai redus de protecţie. Deci, populaţia trebuie să se informeze, iar ANPC trebuie să verifice că atunci când se vinde ceva ce se numeşte 'mască de protecţie', să fie mască de protecţie şi nu altceva".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne