Tăriceanu critică raportul MCV: România nu este o ţară definitiv şi veşnic coruptă. Situaţia e schimbată

Călin Popescu Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu (Epoch Times România)

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a susţinut, la Gold FM, că poziţia adoptată de Comisia Europeană în raportul MCV nu este cea mai potrivită, pentru că România nu este o ţară "definitiv şi veşnic coruptă", lucrurile evoluează în direcţia potrivită.

"Sunt surprins de atitudinea exprimată de CE în raportul MCV pentru că această atitudine reflectă percepţia potrivit căreia România este o ţară definitiv şi veşnic coruptă, care trebuie să raporteze permanent noi şi noi succese la hectar. Adică, oameni care sunt luaţi în vizorul autorităţilor judiciare, plimbaţi eventual prin faţa ecranelor de televiziune, duşi în faţa instanţelor şi, bineînţeles, condamnaţi", a precizat Tăriceanu.

Şeful ALDE a opinat că raportul Comisiei Europene lasă impresia că "degeaba România a dus o campanie de combatere a corupţiei susţinută de CE".

"Sigur cuvântul campanie mi se pare nepotrivit pentru că legea nu trebuie să funcţioneze în rafale, ea trebuie să funcţioneze uniform şi trebuie aplicată când este cazul, nu ca urmare a unei decizii politice, cum lasă să se înţeleagă CE", a precizat fostul preşedinte al Senatului.

De asemenea, Tăriceanu pretinde că au avut loc schimbări pozitive în ultimii doi, şi anume: "Serviciile secrete nu au mai funcţionat pe post de poliţie judiciară, care să ofere informaţii parchetelor; procurorii trebuie să-şi facă mai multă treabă ei înşişi şi probabil nu mai au aceleaşi abilităţi; instanţele nu sunt gata să condamne numai pe baza unor suspiciuni rezonabile şi vor să aibă probe din partea procurorilor".

"Nu înseamnă că lupta împotriva corupţiei a fost lăsată deoparte sau că există un interes mai slab al autorităţilor faţă de acest fenomen, care, sigur, este condamnabil şi este prezent şi în România ca şi în alte ţări. Situaţia este schimbată", a punctat Tăriceanu.

Reamintim că, marţi, Comisia Europeană a adoptat ultimul raport privind evoluţia situaţiei din România în domeniul reformei sistemului judiciar şi al luptei împotriva corupţiei, în contextul angajamentelor asumate în cadrul mecanismului de cooperare şi de verificare. Situaţia nu arată deloc bine pentru ţara noastră, vom rămâne practic "oaia neagră" a Europei pentru că Bulgaria va scăpa de MCV. Motivul: manevrele din justiţie făcute de coaliţia PSD-ALDE. Detalii aici.