Tăriceanu aplaudă Senatul pentru că "n-a permis transformarea României într-o republica a procurorilor"

Călin Popescu Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu (Epoch Times România)

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu aplaudă decizia senatorilor de a se fi votat contra urmăririi penale a lui Varujan Vosganian, fostul ministru acuzat de subminarea economiei naţionale.

Titular el însuşi al unei plângeri penale pe motiv că, pe vremea când era premier, i-ar fi cerut lui Traian Băsescu să intervină la Parchet pentru a stopa o anchetă împotriva lui Dinu Patriciu (acum răposat), Tăriceanu afirma că un vot în favoarea începerii urmăririi penale a lui Vosganian, aşa cum a solicitat DIICOT, ar fi deschis calea spre transformarea României într-o republică a procurorilor

"Pot să afirm că un vot în favoarea cererii procurorului general, aşa cum îşi dorea şi Preşedintele (Klaus Iohannis n.r.), ar fi creat precedentul potrivit căruia orice decizie a Executivului (deci, potenţial şi a Preşedintelui) şi a oricărei autorităţi publice ar fi putut fi cenzurată în viitor de către procurori. Un asemenea precedent devenea periculos, pentru că el ar fi deschis calea spre transformarea României într-o republică a procurorilor.", scrie Tăriceanu, într-un comunicat de presa citat de Hotnews.

Erijându-se în apărător al demnităţii Senatului, "instituţie fundamentală a democraţiei", Călin Popescu Tăriceanu îl acuză pe preşedinte că a luat-o pe linia lui Băsescu:

"Dacă ar fi să ne ghidăm după ceea ce a spus luni domnul Preşedinte, dar mai ales după criticile deschise ale Preşedintelui la adresa votului din Senat, atunci schimbarea pare mai degrabă în realitate o continuare a politicii iniţiate de fostul preşedinte potrivit căreia instituţiile statului, inclusiv Parlamentul, trebuie să se conformeze direcţiilor propuse de Cotroceni. Această interpretare mi-a fost întărită şi de faptul că criticile de ieri au fost continuate azi cu aceeaşi asprime, chiar dacă ele au fost mascate prin circumscrierea lor în lupta cu corupţia", scrie Tăriceanu acuzându-l pe Iohannis ca şi-a permis să îşi reînnoiască apelul adresat clasei politice "de a înţelege că un Parlament tolerant cu corupţia şi corupţii nu se va bucura niciodată de respectul şi încrederea cetăţenilor".

Nici Procurorul General al României, Tiberiu Niţu nu scapă de criticile lui Tăriceanu: "Tiberiu Niţu, (...) prin cele spuse: "această atitudine a Senatului României de a nu da curs pentru a doua oară unei cereri de ridicare a imunităţii în cazul aceluiaşi senator poate fi interpretată şi ca un semnal de neîncredere a Parlamentului în puterea judiciară, lucru nepermis într-un stat de drept, într-o ţară membră a Uniunii Europene", aduce o grava atingere principiului separaţiei puterilor în stat şi reprezintă un atac nepermis la adresă Senatului.", scrie preşedintele Senatului.

Reamintim că joi, senatorii au votat împotriva avizării începerii urmării penale a lui Vosganian. Vosganian şi un alt fost ministru al Economiei, Adriean Videanu au fost acuzaţi că, în calitatea lor de miniştri au aprobat şi susţinut în Guvern mai multe acte pentru a sprijini interesele lui Ioan Niculae. Practic, cu sprijinul celor doi, societatea lui Niculae, SC INTERAGRO SA, a cumpărat gaze foarte ieftine de la unitatea naţională de interes strategic SNGN Romgaz, prejudiciul produs fiind estimat la aproximativ 130 milioane USD. Acuzaţiile iniţiale aduse lui Vosganian şi lui Videanu au fost de complot şi de subminare a economiei naţionale.

Mai menţionăm în context că în ultimul raport MCV, de care depinde intrare în Schengen a României, Parlamentul României este criticat (printre altele) şi pentru faptul că a respins sau a tergiversat cereri de ridicare a imunităţii unor parlamentari, pe criterii care nu sunt clare.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.