Tăriceanu: ALDE votează în favoarea moţiunii de cenzură. Dăncilă şi unii lideri PSD au urmărit să-mi distrugă partidul

Călin Popescu Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat luni că în urma dezbaterilor din cadrul partidului său 20 de parlamentari ALDE vor semna pentru moţiunea de cenzură. Tăriceanu a motivat decizia acuzând incapacitatea premierului Dăncilă de a-şi asuma un program de relansare a fostei coaliţii de guvernare. Totodată, fostul şef al Senatului a acuzat PSD-ul că a încercat să distrugă ALDE.

“Cu puţin timp în urmă s-a încheiat şedinţa ALDE, în care la primul punct pe ordinea de zi am avut dezbaterea în legătură cu votul pe moţiunea de cenzură şi, cu toate că o serie de parlamentari mi-au spus încă dinainte de această şedinţă că ei sunt hotărâţi să voteze moţiunea, corect, democratic, a fost să avem această discuţie în Biroului Politic Executiv, care a hotărât cu majoritate de voturi, o singură abţinere, votarea moţiunii de cenzură. Vom fi 20 de parlamentari ALDE care au semnat, sau care vor semna pentru că unii sunt încă pe drum de la aeroport şi îşi vor pune semnăturile imediat ce ajung”, a precizat Tăriceanu la finalul şedinţei de luni a Biroului Politic Executiv al ALDE.

Liderul ALDE a reamintit că, la sfârşitul lunii trecute, Delegaţia Permanentă a partidului său a decis ieşirea de la guvernare - cu 80 de voturi pentru şi 2 abţineri – ca urmare a incapacităţii premierului Dăncilă de “a-şi asuma un program de relansare a coaliţiei şi a acţiunii guvernului, care ar fi presupus o restructurare a guvernului, un program de guvernare adaptat, reducerea microfuncţiilor publice la nivelul secretarilor de stat, a consilierilor, o redefinire a funcţiei publice etc.”

De asemenea, Tăriceanu i-a criticat pe premierul Dăncilă şi unii lideri PSD, susţinând că aceştia, după ieşirea ALDE de la guvernare, au încălcat orice “normă de conduită politică democratică” şi au urmărit să “distrugă” şi să “destructureze” ALDE.

“Toate aceste acţiuni de o agresivitate nemaiîntâlnită şi care depăşesc orice normă a bunului simţ - nu mai vorbesc de normele democratice, europene - ne pun în situaţia să nu mai avem altă variantă decât să votăm în favoarea unei moţiuni care să pună capăt acestui stil de politică care mă duce cu gândul undeva în zona ţărilor de lumea a treia”, a precizat fostul şef al Senatului.

Tăriceanu a mai susţinut că a purtat discuţii cu unii dintre foştii colegi de coaliţie şi le-a transmis că el este în continuare deschis comunicării, dar că gesturile “distructive” ale Guvernului Dăncilă nu permit desfăşurarea unui dialog civilizat.

Întrebat ce se va întâmpla cu aleşii ALDE care nu vor vota moţiunea de cenzură, Tăriceanu a declarat că aceştia “se pun în afara deciziei partidului şi suportă consecinţele. Consecinţele pot să fie fie excluderea fie pierderea calităţii de membru, depinde de fiecare”.