Talibanii ordonă femeilor din Kabul să stea acasă sau să muncească la curăţarea toaletelor pentru femei

Femeie afgana purtand burqa.
Femeie afgana purtand burqa. (MASSOUD HOSSAINI / AFP / Getty Images)

Grupul terorist taliban a ordonat majorităţii femeilor angajate în guvernul oraşului Kabul să părăsească locul de muncă şi să rămână acasă, a anunţat, pe 19 septembrie, primarul interimar al capitalei Afganistanului.

În timpul primului său briefing de presă de când a fost numit de talibani, primarul interimar al Kabulului, Hamdullah Namony a declarat că femeile trebuie să rămână acasă indiferent de statutul lor de încadrare în muncă, în aşteptarea unei decizii ulterioare.

Namony a anunţat că vor fi făcute excepţii pentru femeile care nu pot fi înlocuite de bărbaţi, inclusiv în departamentele de proiectare şi inginerie, sau cele care fac curat în toaletele publice pentru femei.

"Există unele domenii în care bărbaţii nu pot face acest lucru; trebuie să cerem personalului nostru de sex feminin să îşi îndeplinească atribuţiile, nu există nicio altă alternativă", a declarat primarul interimar.

Namony a menţionat că înainte ca talibanii să preia controlul asupra capitalei Kabul pe 15 august, aproape 1.000 dintre cei aproximativ 3.000 de angajaţi ai oraşului erau femei. Ele lucrau în toate departamentele.

Decizia de a împiedica majoritatea femeilor care lucrează în oraşe să se întoarcă la locul de muncă este un alt semn că gruparea teroristă îşi impune interpretarea dură a islamului, în ciuda promisiunilor iniţiale ale celor implicaţi în discuţiile de pace că vor forma un guvern reprezentativ cu alţi lideri afgani care să respecte drepturile omului. Conducerea anterioară a regimului taliban, din anii 1990, interzicea fetelor şi femeilor şcolarizarea, serviciul şi viaţa publică.

În ultimele zile, noul guvern taliban a emis mai multe decrete privind fetele şi femeile. Li s-a spus elevelor de gimnaziu şi liceu că nu se pot întoarce la şcoală pentru moment, în timp ce băieţii din aceste clase şi-au reluat studiile în acest weekend. Studentele au fost informate că studiile la universitate vor avea loc acum în condiţii de segregare bazată pe sex şi că trebuie să respecte un cod vestimentar islamic strict.

În tot Afganistanul, femeilor din multe zone li s-a spus să rămână acasă, atât celor care lucrau în sectorul public, cât şi în cel privat. Cu toate acestea, talibanii nu au anunţat încă o politică uniformă.

Comentariile primarului din Kabul au fost neobişnuit de specifice şi au afectat o mare forţă de muncă feminină care a fost implicată în conducerea unui oraş cu peste 5 milioane de locuitori.

În mod separat, pe 17 septembrie, talibanii au înlocuit Ministerul Afacerilor Femeilor din oraş cu un nou Minister pentru „promovarea virtuţii şi prevenirea viciului”, forţând foştii angajaţi să demisioneze.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe