Sute de mii de italieni protestează împotriva guvernului populist
alte articole
Sute de mii de italieni au mărşăluit sâmbătă pe străzile Romei pentru a protesta împotriva politicilor economice ale guvernului populist. Sub bannerul “Viitorul forţei de muncă”, cele mai mari sindicate ale muncii din Italia au sperat să atragă atenţia asupra economiei de mult stagnante a ţării şi a lipsei de oportunităţi de angajare cu normă întreagă, în special a tinerilor, potrivit Deutsche Welle.
“Există noduri structurale în Italia de care acest guvern nu se ocupă, din păcate, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul guvernelor precedente”, a afirmat Maurizio Landini, şeful Confederaţiei Generale Italiene a Muncii (CGIL), avertizând că protestul acesta este “doar începutul”.
Şomajul în Italia este de 9,7%, fiind al treilea procent din UE, după Grecia şi Spania. Şomajul în rândul tinerilor este într-o situaţie chiar mai proastă. În 2017, 16,7% dintre tineri erau fără un loc de muncă, dublul mediei UE.
Guvernele italiene au făcut prea puţin pentru a rezolva situaţia, care a devenit tot mai dură de la criza financiară din 2008, în ciuda faptului că nordul Italiei găzduieşte unele dintre cele mai productive regiuni ale Europei.
Organizatorii protestului din weekend consideră că planul guvernului populist – care prevede printre altele reforme minore în domeniul pensiilor şi a oferit italienilor săraci un mic venit de bază – nu este suficient şi este nechibzuit.
Începând cu iunie 2018, Italia a fost condusă de două partide populiste incompatibile. Unul este Liga, care are rădăcini în separatismul nordic italian şi reprezintă spectrul de extremă dreapta al politicii. Celălalt, Mişcarea Cinci Stele (M5S), este un partid de stânga, anti-establishment şi anti-imigraţie.
Di Maio a ignorat criticile. “Guvernele precedente sunt cele care au sacrificat totul pe altarul austerităţii: economie, locuri de muncă şi afaceri”, a fost citat politicianul de publicaţia Corrierre Della Sera.
În plus, Di Maio i-a criticat la rândul său pe Landini şi CGIL, făcând aluzie la acuzaţii privind corupţia împotriva organizaţiilor muncii din Italia. “Sper că Landini îmi susţine propunerea de a reduce pensiile de aur ale foştilor sindicalişti”.
CGIL a mai criticat guvernul pentru eşecul în abordarea corupţiei, schimbarea climatului şi alte probleme legate de justiţia socială, precum sexismul şi rasismul. Aparent, guvernul nu vede aceste probleme, în special ultimele, ca fiind importante. Celălalt vicepremier al Italiei, Matteo Salvini, liderul Ligii, a ridiculizat public iniţiativa de combatere a rasismului răspândit în cultura italiană a fotbalului.
Landini l-a criticat pe Luigi Di Maio, liderul M5S şi vicepremier al ţării, pentru faptul că s-a întâlnit în urmă cu câteva zile cu manifestanţi “vestele galbene” din Franţa, dar refuză să discute cu manifestanţii din Italia.