Surse: Ordinul Andreei Moldovan privind carantinarea localităţilor poate zgudui coaliţia. Cîţu şi Arafat n-au ştiut nimic

Vlad Voiculescu (st) şi Florin Cîţu
Vlad Voiculescu (st) şi Florin Cîţu (gov.ro)

Ordinul semnat de Andreea Moldovan, secretar de stat din Ministerul Sănătăţii, cu privire la noile criterii luate în calcul pentru carantinarea unei localităţi, a fost publicat în Monitorul Oficial fără ca premierul Florin Cîţu, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) - Raed Arafat, şi alţi decidenţi politici să fie informaţi, au declarat surse guvernamentale pentru Digi24.

Sursele citate mai susţin că publicarea ordinului ar putea genera un scandal de proporţii în sânul coaliţiei de guvernare, adăugând că este posibil ca premierul să ceară demiterea Andreei Moldovan, căreia i se reproşează că, în timpul conferinţei de presă de marţi de la Ministerul Sănătăţii nu a spus nimic despre noul ordin.

Municipiile şi zonele metropolitane cu peste 100.000 de locuitori riscă să intre în carantină dacă au minimum 60 de puncte, iar restul localităţilor dacă au minimum 70 de puncte, potrivit noului ordin. Rata de incidenţă cumulată în 14 zile de la care se poate institui carantina este de 3 cazuri la o mie de locuitori.

Andreea Moldovan a declarat, în direct la Digi24, că nu a discutat personal cu premierul, dar că documentul a fost discutat şi votat în Comitetul Tehnico-Ştiinţific, un organism interministerial în care se decid şi hotărârile CNSU.

“Acest ordin intră în atribuţiile mele şi era normal ca eu să-l semnez”, a afirmat Andreea Moldovan.

De asemenea, aceleaşi surse au susţinut că “nimeni” nu a ştiut că se va “publica aşa ceva”, adăugând că decizia la nivelul Guvernului a fost de a nu se introduce noi criterii de carantinare, după ultimele decizii privind circulaţia şi programul magazinelor.

“Comitetul e un fel de grup de experţi care aparţine de CNSU. Nu se decid lucruri, Comitetul doar propune. Nu se pune problema că hotărârile se iau în acest comitet. Cel mult se fac propuneri. Decizia se ia la nivel de CNSU. Trebuia să fie o hotărâre CNSU în spatele acestui ordin. Nici în comitet nu a existat un acord. [...] După ce a propus Andreea Moldovan aceste măsuri, au venit alte decizii, cele care s-au implementat deja, care au fost adoptate cu argumentul că sunt necesare ca să nu ajungem la carantine. Automat s-a renunţat la alte discuţii. Andreea Moldovan a făcut o fixaţie pe chestiunea cu carantina. Măsurile care s-au implementat deja, care au fost adoptate cu argumentul că sunt necesare ca să nu ajungem la carantine, am stabilit că sunt suficiente. Automat s-a renunţat la alte discuţii. A mai făcut ea (n.r. Andreea Moldovan) ceva discuţii pe la minister şi a dat ordinul”, potrivit unei surse apropiate de discuţiile din CNSU.

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a precizat că a aflat de noul ordin din Monitorul Oficial, subliniind, marţi seara, că respinge ideea ca Bucureştiul să intre în carantină.

La rândul său, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a transmis că Bucureştiul nu se va carantina de Paşte.

Ce prevede ordinul semnat de Andreea Moldovan

Astfel, criteriile pentru instituirea carantinei zonale pentru municipii/zone metropolitane cu peste 100.000 de locuitori sunt:

- Numărul de teste efectuate în ultimele 7 zile (>/< 10/1.000 de locuitori)

- Rata de pozitivitate în ultimele 14 zile (>/< 5%)

- Rata de incidenţă cumulată în ultimele 14 zile (>/< 3 cazuri la 1.000 de locuitori)

- Trendul incidenţei cumulate pentru ultimele 14 zile (crescător/ staţionar/ descrescător)

- Număr de cazuri din focare/nr. total cazuri din UAT 100 (>/< 50%)

- Gradul de ocupare a paturilor ATI în judeţ (>/< 90%)

- Gradul de ocupare a paturilor destinate pacienţilor cu COVID-19 în judeţ (>/< 90%)

În ceea ce priveste criteriile luate în calcul pentru instituirea carantinei zonale în restul zonelor, acestea sunt:

- Rata de incidenţă cumulată în ultimele 14 zile (>/< 3 cazuri la 1.000 de locuitori)

- Trendul incidenţei cumulate pentru ultimele 14 zile (crescător/ staţionar/ descrescător)

- Numărul de cazuri din focare/nr. total cazuri din UAT 100 (>/< 50%)

- Gradul de ocupare a paturilor ATI în judeţ (>/< 90%)

- Gradul de ocupare a paturilor destinate pacienţilor cu COVID-19 în judeţ (>/< 90%).

Totodată, pentru ieşirea din carantină a unei localităţi este prevăzut un singur criteriu: rata de incidenţă să fie de sub 3 cazuri la mia de locuitori.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne