Supravieţuitorii unei alunecări de teren susţin că oficialii chinezi ascund adevărul
focus
alte articole
Sătenii din sud-vestul provinciei Yunnan din China cer ca autorităţile chineze să reinvestigheze cauza declanşării alunecării de teren de vinerea trecută, când au murit 46 de persoane dintr-un sat, sugerând că o explozie de la o mină de cărbune din apropiere a provocat dezastrul, mai degrabă decât precipitaţiile abundente.
Dacă acuzaţiile sătenilor sunt adevărate, incidentul va fi încă o pată neagră pentru industria minieră de cărbune a Chinei - cu urmările cele mai grave din lume din punct de vedere al pierderii de vieţi omeneşti.
Sâmbăta trecută, o echipă oficială de intervenţie a catastrofelor, condusă de guvernul local din Yunnan, o provincie muntoasă şi relativ săracă, a dat vina pe zăpadă şi ploaie pentru alunecări de teren, în timp ce a exclus faptul că o explozie la o mină de cărbune a fost cauza, a raportat mass-media de stat.
În această săptămână, cel puţin 72 de persoane din satul lovit de dezastru Gaopo au semnat o petiţie către Administraţia de Stat pentru Siguranţa în Minele de Cărbune şi Ministerul Terenurilor şi Resurselor, cerând o altă anchetă privind această chestiune.
"De ce au constatat administraţiile locale de la toate nivelurile că dezastrul din Gaopo a fost unul natural?", a întrebat un sătean care a vorbit la radio Sound of Hope. "Pentru că minele din Gaopo şi-au ascuns trucurile lor murdare - toţi funcţionarii au câştigat profiturile din minerit, chiar şi cadrele locale din sat au partea lor, în timp ce sătenii sunt chinuiţi de sărăcie".
Un membru de familie al uneia dintre victime, care a folosit pseudonimul Zhao Yuanxin, a declarat ziarului The Epoch Times că nu a existat nicio dovadă că ploaia torenţială şi ninsoarea s-au revărsat asupra pantei, provocând ulterior alunecarea de teren. Înainte de alunecarea de teren, potrivit lui Zhao, sătenii au auzit o explozie puternică, au văzut fum negru ieşind din partea de sus a unui munte din apropiere şi au observat că era o gaură în formă de U în peretele muntelui. Au fost aruncate cantităţi mari de pământ şi de roci din gaură.
"Experţii au declarat că ploaia continuă şi ninsoarea au provocat accidentul", a precizat Zhao. "Asta nu e adevărat. Nu a fost decât un strat subţire de zăpadă cu două zile înainte [până la alunecarea de teren]. Chiar şi viscolul de 50 de zile care a fost în 2008, nu a cauzat nicio alunecare de teren. Nici bunicii şi taţii noştri nu şi-au amintit ca vreo alunecare de teren să fi avut loc aici în trecut", a menţionat Zhao.
Zhao a susţinut că anchetatorii din Yunnan nu au efectuat o "anchetă amănunţită" înainte de a exclude faptul că o explozie la o mină de cărbune a fost cauza alunecării de teren.
"Noi nu vom crede o astfel de concluzie pripită", a declarat Zhao. "Zhenxiong County Gaopo Coal Industry Co., Ltd. a exploatat mai multe mine de cărbune în Gaopo, care sunt aride şi goale. De asemenea, aceştia nu au reuşit să ofere o explicaţie rezonabilă pentru explozie".
Un alt sătean din Gaopo, care a folosit pseudonimul Zhao Min, a declarat că şi el a auzit o explozie mare înainte de dezastru. "Poate ca o explozie de gaze a avut loc în subteran. În caz contrar, ce altceva ar putea arunca o astfel de cantitate mare de pietre şi alte materiale?"
În ultimii ani, China a devenit tot mai dependentă de cantitatea de cărbune pentru a-şi alimenta producţia economică în creşere, devenind cel mai mare consumator mondial al acestei surse de energie. Dar creşterea cantităţii de cărbune a cauzat probleme majore, inclusiv distrugerea mediului şi dezastre frecvente la minele de cărbune.
În 2011, aproximativ 2.000 de muncitori de la minele de cărbune au fost ucişi în dezastre declanşate de obicei de explozii.
Investigatorul Jiang Xingwu a declarat, de asemenea, la Jinghua Times că, de fapt, echipa sa nu a intrat în mină în cursul anchetei, înainte de a face raportul.
Raportul realizat de un miner care a folosit pseudonimul Wang Xiang a adăugat credibilitate afirmaţiilor sătenilor. Acesta a lucrat în minele de lângă Gaopo timp de cinci ani şi "ştie fiecare mic detaliu despre mineritul de acolo" şi a susţinut că este "absolut sigur" că "alunecarea de teren" a avut loc la o mină goală", potrivit unui interviu acordat pentru Beijing News. "Iniţial a existat cărbune acolo, apoi a fost tot exploatat.
Alunecarea de teren şi muşamalizarea sa aparentă a atras condamnarea pe blogurile chineze.
Utilizatorul Sina Weibo "Wanshou Wang", care este din oraşul apropiat Zhaotong, a declarat că este evident că "nu este un dezastru [natural]": "Grohotişul alunecă în jos din partea de sus a muntelui ... pentru cei care au murit, vrem adevărul".
Blogerul "Ţian Yingjun" a solicitat autorităţilor locale să dezvăluie motivul alunecării de teren.
"Vă rugăm nu îngropaţi adevărul cu morţi!" a pledat Ţian. "Cadavrele pot fi incinerate, dar adevărul nu poate fi îngropat."