"Suntem la curent cu procesul, mizele şi riscurile potenţiale" - Comisia Europeană, replică pentru Dragnea

Comisia Europeană a reacţionat la scurt timp după ce liderul PSD Liviu Dragnea a susţinut că în spatele avertismentului lansat de instituţie pe tema modificărilor din domeniul justiţiei stau de fapt "informaţii false".
Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene.
Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene. (Patrick Hertzog/AFP/Getty Images)

Comisia Europeană a respins acuzaţiile preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, potrivit cărora Reprezentanţa CE la Bucureşti, precum şi anumiţi europarlamentari şi funcţionari, le-au furnizând informaţii false şefilor de la Bruxelles în ceea ce priveşte legile justiţiei.

"Comisia Europeană a urmărit îndeaproape procesul parlamentar din România şi evoluţia discuţiilor privind legile anticorupţie pe parcursul a multe luni. Suntem la curent cu procesul, mizele şi riscurile potenţiale. Suntem în contact regulat cu Guvernul român, Parlamentul, sistemul judiciar şi societatea civilă, prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare în curs", a transmis Comisia Europeană într-un răspuns către Realitatea.

Reamintim că, întrebat cum îşi explică poziţia prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, cu privire la legile justiţiei, liderul PSD a replicat: "Picătură cu picătură".

"Minciună dusă picătură cu picătură şi de aici, din ţară şi de la Bruxelles şi de către europarlamentari, dar şi de către funcţionari de acolo. Îi spun d-lui comisar, îi spune d-lui director general şi se creează aşa, o reţea. Cum e posibil ca Delegaţia Comisiei Europene din România să transmită informaţii false? Transmise la toţi comisarii europeni.

Din declaraţiile recente ale noului premier - şi asta era cu o zi înainte de 24 ianuarie, doamna Dăncilă nu făcuse niciun fel de declaraţii - a evitat presa Viorica Dăncilă - rezultă că în timpul mandatului său Guvernul va solicita rapiditate în ceea ce priveşte atât adoptarea legilor justiţiei, care sunt adoptate, cât şi o versiune revizuită a Codului penal şi de procedură penală. Câte alte minciuni de genul ăsta s-or mai fi spus anul ăsta?

Sigur că mie nu mi se pare absolut deloc corect şi cinstit faţă de România, asta e ideea. (...) Aici este vorba de România şi dincolo de PSD, de coaliţia PSD-ALDE, e o chestiune importantă şi pentru preşedintele României, care sper că va merge la Bruxelles să discute ori în plen ori în privat cu preşedintele Junker despre tipul ăsta şi modul în care se iau informaţii din România. Pentru că noi dorim ca informaţiile din România să fie cele reale", a declarat Dragnea la Antena 3, citat de Agerpres.

Reamintim că preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker şi prim-vicepreşedintele Frans Timmermans şi-au exprimat public, printr-o declaraţie comună, îngrijorarea privind independenţa sistemului judiciar românesc şi capacitatea sa de a combate în mod eficace corupţia.

CE a avertizat cu privire la pericolul regresării României şi a transmis că va analiza în detaliu modificările finale aduse legii justiţiei, codurilor penale şi legilor privind conflictul de interese şi corupţia pentru a stabili impactul acestora asupra eforturilor de garantare a independenţei sistemului judiciar şi de combatere a corupţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne