Sunt grecii cu adevărat rău-platnici de impozite? (presă)
alte articole
La doi ani de la declanşarea crizei în Grecia, contribuabilii ţării continuă să fie arătaţi cu degetul. Într-un interval de o lună, Christine Lagarde, directoarea generală a FMI, i-a îndemnat de două ori pe greci să facă mai multe eforturi şi să-şi plătească impozitele. La rândul său, Antonis Samaras, liderul Noii Democraţii, propune privatizarea sau externalizarea serviciilor fiscale greceşti pentru ca ele să devină mai eficiente şi ţara să iasă mai repede din criză, scrie săptămânalul L'Express în ediţia de marţi.
Lagarde şi Samaras au doar în parte dreptate când îi iau în colimator pe contribuabilii greci. Desigur, Grecia are nevoie de un sistem de colectare a impozitelor mai eficient. Ponderea încasărilor fiscale în PIB-ul ţării este una din cele mai scăzute din Europa: doar 32% faţă de 45,8% în Suedia şi 47,6% în Danemarca. În Grecia, evaziunea fiscală a devenit un sport naţional. Ea se pare că atinge 12% - 15% din PIB, potrivit directorului administraţiei de control fiscal, Nikos Lekkas, ceea ce reprezintă o pierdere de 40 - 45 de miliarde de euro pe an pentru stat.
Corupţie, privilegii fiscale nejustificate, sunt o mulţime de nereguli. În aceste condiţii, este greu să aplici prelevări de impozite convingătoare. Potrivit Ministerului grec de Finanţe, nivelul colectării impozitelor pe primele patru luni ale anului este foarte scăzut: ar lipsi 495 de milioane de euro în raport cu obiectivele stabilite. Potrivit ziarului grec Kathimerini, nivelul impozitelor colectate ar fi scăzut în luna mai cu 20% pe un an. Deci eforturile promise de guvern nu au fost eficiente sau nu au fost făcute.
În general, perioadele electorale sunt favorabile fraudei fiscale. Potrivit unui studiu publicat anul trecut, evaziunea fiscală creşte în medie în Grecia cu 0,2% din PIB în cursul perioadelor electorale de la începutul anilor 1970. La 17 iunie, în Grecia, vor avea loc alegeri legislative.
Chiar dacă situaţia finanţelor publice este proastă, Christine Lagarde şi Antonis Samaras uită două lucruri importante, mai scrie L'Express. Mai întâi, mulţi greci îşi plătesc impozitele: pentru aproape două treimi din muncitorii greci şi mai ales pentru funcţionari, impozitele sunt reţinute la sursă, precizează jurnalistul blogger Nick Malkoutzis. La fel şi în cazul unui mare număr de pensionari. Deci este greşit să afirmi că grecii nu-şi plătesc impozitele. Problema Greciei este mai degrabă sistemul inegal de repartizare a impozitului. De exemplu, imunitatea fiscală a armatorilor a devenit greu de suportat pentru o bună parte a populaţiei.
De asemenea, Grecia nu va ieşi din această situaţie grea prin colectarea mai multor impozite. Evaziunea fiscală nu este decât una din nenumăratele probleme ale Greciei, explică Nick Malkoutzis. Productivitatea ţării este foarte scăzută. Întreprinderile publice nu câştigă bani, ceea ce le face greu de vândut. De asemenea, Grecia este incapabilă să exporte la scară largă, ceea ce face ca ea să depindă enorm de importuri. Creşterea veniturilor fiscale nu va rezolva aceste probleme. Totuşi, dezbaterea asupra Grecie continuă să fie focalizată, în mod nejustificat, pe frauda contribuabililor.