Succesul Chinei în Ucraina: Un acord secret încheiat între americani şi chinezi? [CEPA]

Preşedintele Joe Biden (dr) şi liderul chinez Xi Jinping
Preşedintele Joe Biden (dr) şi liderul chinez Xi Jinping (Youtube - captură ecran)

Analistul Owen Matthews, un observator îndelungat al Rusiei, discută în noua sa carte, “Overreach”, despre ceea ce susţine că ar fi fost o înţelegere de culise între SUA şi China pentru a nu “escalada” războiul din Ucraina, relatează Centrul pentru Analiza Politicii Europene (CEPA).

Potrivit analistului, administraţia SUA aparent a blocat încercarea Poloniei de a trimite Ucrainei avioane de luptă Mig-29 învechite şi, în schimb, China a fost de acord să nu furnizeze Rusiei echipamentele de care aceasta avea nevoie disperată.

De asemenea, se pare că SUA a avertizat cu severitate Kremlinul împotriva escaladării nucleare.

Acest lucru corespunde faptelor. Răsturnarea de situaţie a americanilor în privinţa Mig-urilor a fost de neînţeles. Nemulţumirea chineză faţă de nesăbuinţa Kremlinului este palpabilă, ceea ce contrazice presupusul parteneriat sino-rusesc “fără limite”. Maşinăria de război a lui Vladimir Putin s-a străduit să găsească cipurile, dronele, camioanele şi obuzele de care are nevoie şi China ar fi putut să le furnizeze din belşug, potrivit CEPA.

Dar şi alţi factori sunt în joc, continuă sursa citată. După cum remarcă Matthews, Rusia are mult mai multă nevoie de China, decât invers. Comerţul chinezesc cu Uniunea Europeană şi Statele Unite este de 1.500 de miliarde de dolari pe an, în timp ce cu Rusia este doar o cincime din această sumă.

Dar, de departe, cel mai mare factor care a cântărit în calculele chinezeşti a fost nevoia de a preveni o presiune şi mai mare asupra legăturilor sale economice cu Occidentul - şi în special de a evita sancţiunile. Conducerea Partidului Comunist Chinez preţuieşte stabilitatea. O încălcare a tabu-ului nuclear sau o prăbuşire a credibilităţii factorului de descurajare nucleară al SUA ar putea provoca o situaţie tensionată, în care ţări precum Japonia să decidă dotarea cu arme nucleare. Iar acest lucru nu i-ar conveni Chinei.

Cu siguranţă, regimului comunist de la Beijing îi convine să fie văzut ca un actor responsabil în securitatea globală, în cuvintele sursei lui Matthews, poziţionându-se ca "ultima noastră speranţă pentru pace în această lume".

O astfel de postură contrastează puternic cu ameninţările şi provocările chinezilor privind Taiwanul, cu fortificarea stâncilor şi recifurilor din Marea Chinei de Sud şi cu răspunsul său slab la criticile din exterior.

Este mai bine să îl constrângem pe Putin decât să îl incităm la mai multă violenţă. Dar adevărata problemă nu este despre viclenia sau influenţa Chinei. Conform CEPA, este vorba despre faptul că Statele Unite încheie un acord cu o superputere ostilă aparent pe la spatele prietenilor lor europeni.

Rezultatul pe termen lung este de a face ca, pentru prima dată, China să pară mai degrabă un contributor la securitatea europeană decât o ameninţare la adresa acesteia. Mesajul, exprimat crud, este că, în cazul în care vrei să împiedici o intensificare a războiului din Ucraina, fii drăguţ cu Beijingul. După ce i s-a oferit această pârghie făcută de americani, Partidul Comunist Chinez o va folosi cu siguranţă, se mai arată în analiza CEPA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe