Submarinul indonezian dispărut - găsit rupt în trei. Cauza, încă neclară

Submarinul indonezian observat de un submersibil de cercetare
Submarinul indonezian observat de un submersibil de cercetare (Marina indoneziana)

Un submarin indonezian scufundat în largul coastei insulei Bali, miercuri, a fost găsit rupt în trei bucăţi pe fundul mării, susţin oficialii.

Toţi cei 53 de membri ai echipajului navei au fost declaraţi morţi.

Oficialii marinei au menţionat că au primit duminică devreme semnale de la locul unde se află submarinul, la peste 800 m adâncime.

Un vehicul de salvare subacvatic împrumutat de Singapore a fost trimis pentru a inspecta vizual epava.

Nava KRI Nanggala a dispărut după ce a solicitat permisiunea de scufundare în timpul unui exerciţiu de rutină. Motivul scufundării sale încă nu este clar.

Declaraţia de duminică a venit la o zi după ce armata indoneziană confirmase că în zona în care a dispărut submarinul au fost găsite resturi, inclusiv saltele de rugăciune care ar fi aparţinut marinarilor musulmani.

Şeful Statului Major al Marinei, Yudo Margono, a declarat că au fost recuperate mai multe articole din submarin, inclusiv o ancoră şi costume ale echipajului.

"KRI Nanggala este rupt în trei părţi, carena navei, pupa şi părţile principale sunt separate, partea principală fiind găsită crăpată", a declarat acesta reporterilor duminică.

Şeful armatei Indoneziei, Hadi Tjahjanto, a confirmat că nu există nicio şansă să găsească în viaţă vreun membru al echipajului.

"Cu o tristeţe profundă, pot spune că toţi cei 53 de oameni aflaţi la bord au murit", a declarat el reporterilor.

Experţii au spus anterior că adâncimea la care a fost găsit submarinul depăşea cu mult limita maximă de funcţionare şi că nava transporta suficient oxigen pentru a asigura necesarul timp de trei zile.

Dispariţia navei KRI Nanggala a dus la o operaţiune de căutare internaţională, cu ajutor din SUA, Australia, Singapore, Malaezia şi India.

Submarinul, de fabricaţie germană, avea o vechime în serviciu de peste 40 de ani, dar a fost reparat în 2012.