SUA: Testul RT-PCR nu va mai fi utilizat pentru COVID-19, deoarece ar confunda virusul Wuhan cu cel de gripă

Agenţia americană de sănătate publică schimbă modul de testare a virusului Wuhan, după 18 luni de la declanşarea pandemiei.
China este centrul unei epidemii virale cu centrul în oraşul Wuhan
China este centrul unei epidemii virale cu centrul în oraşul Wuhan (NOEL CELIS/AFP via Getty Images)

Agenţia americană de sănătate publică, Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC), a anunţat recent că va retrage cererea de autorizare pentru utilizare în cazuri de urgenţă a testului RT-PCR în scopul detectării virusului Wuhan.

Utilizarea testului RT-PCR - a cărui acurateţe a fost pusă sub semnul întrebării încă de la începutul pandemiei de către directorul agenţiei, Nancy Messonier care a specificat însă că nu doreşte să intre în detalii - a fost aprobată de Food and Drug Administration (FDA) în februarie 2020, iar aprobarea a fost menţinută în ciuda unor studii privind marjele de eroare imense ale testului.

CDC recomandă acum ca, după 31 decembrie 2021, laboratoarele de testare trebuie să folosească metode alternative.

"CDC oferă această notificare prealabilă laboratoarelor clinice pentru a avea timp suficient pentru selectarea şi implementarea uneia dintre numeroasele alternative autorizate de FDA", se mai arată în comunicatul de presă, care include şi trimiteri către metodele autorizate de diagnosticare.

"CDC recomandă laboratoarelor clinice şi locaţiilor de testare care au utilizat testul RT-PCR să aleagă şi să înceapă tranziţia către un alt test COVID-19 autorizat de FDA", se mai arată în comunicatul de presă, unde se recomandă şi "adoptarea unor metode combinate, care pot facilita detectarea şi diferenţierea SARS-cov-2 şi a virusurilor gripale".