SUA susţine că îşi va retrage trupele din Afganistan până pe 11 septembrie

(Johannes Simon / Getty Images)

Preşedintele SUA, Joe Biden, intenţionează să retragă trupele americane din Afganistan până la 11 septembrie, au declarat oficialii administraţiei, presei americane.

SUA ar rata un termen limită în luna mai pentru o retragere convenită cu talibanii, de către administraţia Trump, anul trecut.

Noul termen ar coincide cu cea de-a 20-a aniversare a atacurilor teroriste asupra World Trade Center şi Pentagonului din SUA în 2001.

Biden a afirmat anterior că termenul de 1 mai va fi greu de respectat.

Oficialii SUA şi NATO au declarat că talibanii, o mişcare islamistă dură, nu au reuşit până acum să se conformeze angajamentelor de reducere a violenţei.

Se aşteaptă ca acum Marea Britanie să-i retragă pe cei 750 de soldaţi britanici staţionaţi în Afganistan până în septembrie, fiind posibil ca NATO să îşi scoată forţele în mod colectiv.

Ministrul german al Apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, a declarat, miercuri, televiziunii publice ARD: "Am spus întotdeauna: vom intra împreună, vom ieşi împreună. Sunt în favoarea unei retrageri ordonate şi de aceea presupun că noi (NATO) vom fi de acord astăzi".

Talibanii au fost avertizaţi că dacă atacă trupele americane în timpul fazei de retragere, „vor primi un răspuns puternic”, a declarat reporterilor un înalt oficial american. Biden a decis că o retragere pripită, care ar pune forţele SUA în pericol, nu ar fi fost o opţiune viabilă, a adăugat oficialul.

Guvernul afgan nu a răspuns încă oficial, dar preşedintele parlamentului afgan, Mir Rahman Rahmani, a avertizat că retragerea forţelor străine în circumstanţele actuale ar duce la război civil.

Mulţi dintre observatori vor considera această decizie ca pe o victorie a talibanilor, în ciuda faptului că este o încălcare a termenului de 1 mai, pentru care insurgenţii au insistat să fie respectat. Totuşi este puţin probabil că talibanii să reia atacurile asupra forţelor americane, având în vedere perioada scurtă de prelungire; cu toate acestea, reacţia talibanilor la prelungire, până acum, a fost ostilă.

Ritmul lent al negocierilor dintre negociatorii afgani şi talibani de până acum sugerează că va fi dificil să se ajungă la un acord de partajare a puterii înainte ca trupele americane să fie retrase. Poate că dorinţa talibanilor de legitimitate internaţională îi va duce la compromisuri.

Dar mulţi se tem că talibanii vor fi tentaţi să aştepte retragerea şi apoi să preseze pentru victorie sau cel puţin dominarea societăţii afgane. Guvernul afgan a rămas până acum dependent de atacurile aeriene ale SUA pentru a respinge ofensiva insurgenţilor.

Talibanii au declarat, marţi, că nu vor participa la un summit privind viitorul Afganistanului, care va avea loc în Turcia la sfârşitul acestei luni, până când toate forţele străine nu vor părăsi ţara.

"Până când toate forţele străine nu se vor retrage complet din patria noastră, [noi] nu vom participa la nicio conferinţă care va lua decizii cu privire la Afganistan", a scris pe Twitter Mohammad Naeem, purtătorul de cuvânt al biroului talibanilor din Qatar.

Statele Unite au cheltuit miliarde de dolari şi au pierdut în conflict mai mult de 2.000 de militari din 2001, cel mai îndelungat din istoria SUA.

Acordul semnat în februarie anul trecut prevede că SUA şi aliaţii săi NATO vor retrage toate trupele în 14 luni dacă talibanii îşi vor respecta promisiunile, inclusiv să nu permită Al-Qaeda sau altor militanţi să opereze în zonele pe care le controlează şi să continue negocierile de pace naţionale.

Ca o condiţie pentru începerea negocierilor cu guvernul afgan, talibanii au cerut, de asemenea, eliberarea a mii de luptători într-un schimb de prizonieri.

Discuţiile directe au început la Doha în septembrie 2020.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe