SUA şi Marea Britanie trimit sute de soldaţi în Cipru pentru eventualitatea escaladării conflictului în Liban

Soldaţi americani. (ROMEO GACAD / AFP / Getty Images)
Redacţia
27.09.2024

La începutul acestei săptămâni, pe fondul escaladării conflictului dintre Israel şi Hezbollah şi a creşterii numărului de lovituri aeriene care au lovit Beirutul - ceea ce a dus la oprirea totală a traficului aerian comercial pe aeroportul internaţional din Beirut - Pentagonul a declarat că trimite mai multe trupe americane în regiune.

Potrivit CNN, zeci de soldaţi americani se află acolo, secretarul de presă al Pentagonului, general-maior Pat Ryder, confirmând că SUA au trimis „un număr mic de militari americani mai departe” în regiune „din prudenţă”. Regatul Unit, aliat apropiat al SUA, a ordonat trimiterea a sute de militari în Cipru, alături de trupele americane.

Demersul este parte din pregătirile pentru situaţii neprevăzute, care ar putea include nave de război care să meargă pe coasta libaneză pentru a efectua o evacuare de urgenţă a cetăţenilor americani rămaşi în Liban.

„Sprijinul pe care îl vedeţi în ceea ce priveşte forţele americane din regiune este pentru protecţia propriilor noastre forţe şi în cazul în care ar trebui să venim în apărarea Israelului, aşa cum am văzut în cazul acelui atac pe scară largă din partea Iranului”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Pentagonului, Sabrina Singh, în cadrul unei şedinţe de informare ulterioare.

„Credem în continuare că, în acest moment, conflictul a fost limitat la Gaza. Nu există nicio îndoială că există tensiuni mai mari în regiune, nu există nicio îndoială că a existat o creştere a confruntărilor la graniţa de nord”, a continuat Singh.

Pentagonul a mai spus în cadrul briefingului de miercuri că nu apreciază faptul că Israelul şi Hezbollah se află încă într-o stare de război total, negând totodată că o invazie militară israeliană a Libanului este „iminentă”. Dar forţele israeliene simulează în prezent o potenţială invazie terestră. Conducerea IDF a spus trupelor să fie pregătite în orice moment.

Singh a explicat: „Nu este aşa cum am caracteriza un război regional la scara largă. Ceea ce vedeţi este un schimb de focuri înainte şi înapoi la graniţa de nord. V-aş trimite la 8 octombrie, când Hezbollah a început să lanseze rachete. Nu asistăm la o extindere a acestui conflict regional”.

Ea a afirmat că administraţia Biden este ocupată cu găsirea unei soluţii diplomatice, dar este evident că guvernul israelian nu a primit mesajul, deoarece Netanyahu a respins deja posibilitatea unei încetări a focului în acest stadiu.

Între timp, Regatul Unit are în prezent mai multe trupe poziţionate în Cipru, pregătite să ajute în situaţii neprevăzute legate de situaţia de urgenţă din Liban. Premierul britanic Keir Starmer a anunţat marţi că miliţia trimite încă 700 de militari la bazele britanice din insula-naţiune.

„Cel mai important mesaj din partea mea în această seară este pentru cetăţenii britanici din Liban, să plece imediat şi vreau doar să întăresc acest lucru”, a declarat Starmer.

Trebuie reamintit că Hezbollah a lansat deja ameninţări la adresa Ciprului. În urmă cu câteva luni, liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a avertizat că, dacă Cipru va găzdui avioanele IDF pentru bombardamente în Liban, ar putea fi şi el supus atacurilor dronelor Hezbollah:

„Guvernul cipriot ar trebui să fie atent”, a spus el.

Pentru mulţi, anunţul a fost un şoc.

Preşedintele Nikos Christodoulides a declarat reporterilor: „Cipru nu este implicat, în niciun fel, în conflictele militare”, ca răspuns la comentariile lui Nasrallah.

Nasrallah afirmase în mod expres că Ciprul va fi considerat „parte a războiului” dacă va permite avioanelor şi mijloacelor militare israeliene să folosească bazele sale ca puncte de pregătire pentru atacuri.

Guvernele SUA şi Marii Britanii au de mult timp o prezenţă militară semnificativă acolo. Ciprul se află la puţin peste 150 de mile de coasta libaneză.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor