SUA promite să distrugă orice rachete iraniene cumpărate de Venezuela

Elliot Abrams, emisarul SUA pentru Venezuela
Elliot Abrams, emisarul SUA pentru Venezuela (Jim Watson/AFP/Getty Images)

Statele Unite a avertizat atât Iranul, cât şi Venezuela că nu va tolera nicio încercare a Republicii Islamice de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune către guvernul Maduro.

„Vom face toate eforturile pentru a opri transporturile de rachete cu rază lungă de acţiune şi, dacă vor ajunge totuşi în Venezuela, le vom elimina acolo", a declarat Elliott Abrams, Reprezentantul Special al Casei Albe pentru Iran şi Venezuela.

„Fiecare livrare de arme iraniene destabilizează America de Sud şi zona Caraibelor şi este deosebit de periculoasă pentru vecinii Venezuelei - Brazilia, Columbia şi Guyana”, a adăugat el.

„Iranul şi-a anunţat intenţia de a se angaja în vânzarea de arme, iar Venezuela este o ţintă evidentă, deoarece aceste două regimuri paria au deja o relaţie”, a susţinut Abrams.

„Venezuela plăteşte în aur ţiţeiul cumpărat din Iran şi există o prezenţă iraniană în ţară. Economia venezueleană s-a prăbuşit, astfel încât fiecare lingou de aur dat Iranului reprezintă zeci de mii de dolari de care poporul venezuelean are nevoie pentru hrană şi medicamente".

Maduro - el însuşi îndelung vizat de o schimbare de regim susţinută de SUA - este, într-adevăr, primul despre care se presupune că urmăreşte să achiziţioneze arme iraniene.

Programul de dezvoltare de rachete al Republicii Islamice a făcut progrese semnificative, astfel încât SUA este îngrijorată de vânzarea acestora pe pieţe internaţionale.

După expirarea embargoului ONU asupra armelor din 18 octombrie asupra Iranului, Ministerul iranian al Apărării a indicat că este gata şi dispus să vândă arme „ţărilor dispreţuite de SUA”.

Se crede că Iranul a expediat deja rachete balistice către rebelii houthi care luptă în Yemen împotriva regimului. Rachetele sunt considerate un factor care poate schimba echilibrul de putere pe teritoriul saudit, existând semnale că au fost folosite în atacul din 2019 împotriva companiei Aramco.

SUA este îngrijorată, printre altele, că rachetele balistice iraniene achiziţionate de Venezuela ar putea lovi ţinte din America de Nord şi Caraibe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe