SUA nu ignoră Taiwanul. Aprobă vânzarea de arme în valoare de 2,2 miliarde de dolari

Un tanc de luptă american Abrams M1A1.
Un tanc de luptă american Abrams M1A1. (Captură Foto)

Departamentul de Stat al Statelor Unite a aprobat luni, pentru Taiwan, o potenţială vânzare de tancuri M1A2T Abrams, rachete Stinger şi echipamente asociate în valoare de aproximativ 2,2 miliarde de dolari. Măsura a fost luată în pofida opoziţiei vocale a Chinei faţă de acord, a precizat AAP.

În urmă cu o lună, Ministerul de Externe al Chinei a declarat că este foarte îngrijorat din cauza vânzărilor de arme americane Taiwanului şi a cerut SUA să pună capăt acestor vânzări, pentru a evita înrăutăţirea legăturilor bilaterale, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Propusa vânzare are loc, de asemenea, într-un moment foarte sensibil: la începutul lunii iunie, în cadrul Dialogului Shangri-La din Singapore, ministrul chinez al Apărării, Wei Fenghe, a avertizat SUA să nu se amestece în disputele privind securitatea legate de Taiwan şi Marea Chinei de Sud. De asemenea, el a lansat un atac verbal dur împotriva opozanţilor planurilor expansioniste ale statului comunist chinez în Marea Chinei de Sud şi Taiwan, declarând: “Dacă ei doresc să lupte, vom lupta până la capăt”.

Drept răspuns, fostul secretar interimar american al Apărării Patrick Shanahan a declarat la acea întâlnire faptul că SUA nu va păşi cu prudenţă în ceea ce priveşte comportamentul chinezilor în Asia. Confirmând acest lucru, o vânzare de arme în Taiwan în valoare de peste 2 miliarde de dolari va fi considerată o provocare la adresa intereselor naţionale chineze în regiune şi un semnal clar că nu se mai folosesc mănuşi în ceea ce priveşte revendicările geopolitice – lucru ce ar putea duce la o escaladare îngrijorătoare a unui război care, până acum, s-a limitat la sfera comerţului.

Vânzarea de arme cerută de Taiwan, inclusiv 109 tancuri M1A2T Abrams produse de General Dynamics Corp, nu va modifica echilibrul militar de bază în regiune, a susţinut Agenţia de Cooperare în domeniul Securităţii şi Apărării (ACSA) din cadrul Pentagonului.

ACSA a notificat Congresul SUA cu privire la posibila vânzare de arme, adăugând că ar putea include de asemenea mitraliere, muniţii, vehicule blindate Hercules pentru recuperarea tancurilor inactive, transportoare pentru echipamente grele şi suport asociat.

SUA este principalul furnizor de arme al Taiwanului, pe care China îl consideră o provincie a sa. Beijingul nu a renunţat niciodată la utilizarea forţei pentru a readuce insula sub control. Preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen a declarat în luna martie că SUA răspunde pozitiv noilor solicitări de arme, care au rolul de a întări sistemele de apărare ale Taiwanului în faţa presiunii chineze.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe