SUA măreşte aria sancţiunilor împotriva proiectului Nord Stream 2. Germania afirmă că este hotărâtă să-l finalizeze

Instalaţii aparţinând proiectului Nord Stream
Instalaţii aparţinând proiectului Nord Stream (SEAN GALLUP/GETTY IMAGES)

Secretarul de stat Mike Pompeo a promis de mult timp că va „face totul” pentru a opri Nord Stream 2, iar luna trecută a afirmat că SUA construieşte o coaliţie de ţări care să lupte împotriva acestuia, deoarece Washingtonul îl consideră un compromis masiv în favoarea Rusiei, oferindu-i acesteia pârghii de control asupra Europei şi Ucrainei.

„Din punctul de vedere al SUA, Nord Stream 2 pune în pericol Europa, deoarece o face dependentă de gazul rusesc şi pune în pericol Ucraina - ceea ce, în opinia mea, îi îngrijorează pe mulţi germani”, declarase Pompeo în urmă cu câteva săptămâni.

Marţi, Departamentul de Stat a extins sancţiunile SUA împotriva companiilor care lucrează la gazoductul Rusia-Germania.

Deşi sancţiunile vizau deja companiile europene specifice şi directorii acestora, ele au fost acum extinse pentru a include sancţiuni chiar şi pentru firmele care modernizează, deservesc sau instalează echipamente pe navele care instalează conducta.

Iată secţiunea relevantă de pe pagina web actualizată a sancţiunilor NS2 a Departamentului de Stat:

„Astfel de activităţi care fac obiectul unor sancţiuni în temeiul PEESA (Legea privind securitatea energetică a Europei din 2019) sau alte autorităţi pot include, dar nu se limitează la furnizarea de servicii sau facilităţi pentru modernizarea sau instalarea de echipamente pentru navele respective, sau finanţarea pentru actualizări sau instalarea de echipamente pentru acele nave."

Cu toate acestea, rămân unele excepţii din motive de mediu. Departamentul de Stat declară că sancţiunile „nu se vor aplica persoanelor care furnizează servicii unei nave relevante dacă aceste dispoziţii sunt destinate siguranţei şi îngrijirii echipajului de la bord, protecţiei vieţii umane la bordul navei sau întreţinerii navei pentru a evita orice daune semnificative asupra mediului sau de altă natură".

Dar aceasta este o lacună pe care o asemenea companie ar putea-o folosi pentru a se sustrage pedepsei, având în vedere că orice reparaţie sau modernizare a unei nave ar putea fi considerată necesară în ceea ce priveşte preocupări de „siguranţă” şi „mediu”.

Rusia şi Germania au indicat că SUA nu vor câştiga „războiul” împotriva proiectului Nord Stream 2, dat fiind că, după toate aparenţele, conducta va fi finalizată.

O victorie majoră pentru sancţiunile SUA a fost înregistrată când firma elveţiană Allseas şi-a abandonat rolul central în proiect în decembrie 2019, sub ameninţarea unei acţiuni punitive a SUA. Gigantul rus Gazprom şi-a echipat apoi propriile nave pentru a lucra la ultimii 100 de km ai conductei.

Cu doar câteva zile în urmă, ministrul german de Externe, Heiko Maas, a reafirmat că infrastructura va fi într-adevăr finalizată. El a spus că în acest moment finalizarea proiectului nu este o chestiune de "dacă", ci de "când".

El a subliniat într-o lovitură indirectă asupra administraţiei Trump: „Luăm decizii cu privire la politica noastră energetică şi aprovizionarea cu energie aici, în Europa”.