SUA: Citigroup începe să desfăşoare audit-uri de "echitate rasială"

Proteste majore în SUA, 30 mai 2020
Proteste majore în SUA, 30 mai 2020 (AFP / Getty Images)

Citigroup a fost de acord să se supună unui „audit de echitate rasială” independent, a anunţat banca pe 22 octombrie.

„Credem că prin promovarea angajamentelor noastre de a ajuta la reducerea decalajului de bogăţie între rase în Statele Unite, putem avea un impact semnificativ asupra colegilor noştri, clienţilor şi comunităţilor pe care le deservim”, a declarat banca într-un comunicat.

Diversitatea, echitatea şi incluziunea sunt cuvinte cheie ale noului jargon asociat cu teoria critică a rasei, potrivit Criticalrace.org, menţinut de organizaţia Legal Insurrection, care urmăreşte obiective care ţin de teoria critică a rasei şi ale mişcării „anti-rasiste” aferente din şcolile din Statele Unite.

Teoria critică a rasei este o ramură a teoriei critice marxiste a unei şcoli de gândire care a apărut pentru prima dată în Germania la începutul secolului al XX-lea, fiind promovată de filozofii aşa-numitei Şcoli de la Frankfurt.

Unele districte şcolare au efectuat „audituri de echitate” pentru revizuire, care implică angajarea de aşa-numiţi consultanţi în materie de diversitate şi incluziune, potrivit Criticalrace.org.

În septembrie 2020, Citibank a anunţat că va desfăşura o „acţiune pentru promovarea egalităţii rasiale” în urma revoltelor stradale, a protestelor şi apelurilor de „definanţare a poliţiei” care au avut loc vara trecută după moartea bărbatului de culoare George Floyd.

Acest program, conform declaraţiei băncii din Wall Street, este menit „(1) să ofere un acces mai mare la servicii bancare şi creditare în comunităţile de culoare, (2) să crească investiţiile în afacerile deţinute de persoane de culoare, (3) să ofere locuinţe la preţuri accesibile şi să sprijine achiziţionarea de locuinţe printre americanii de culoare şi (4) să promoveze practicile anti-rasiste în companii şi în industria serviciilor financiare”.

Nu este clar dacă alte bănci vor urma acest exemplu. Firma globală de gestionare a activelor blackrock a declarat anterior că intenţionează să efectueze un „audit de echitate rasială” anul viitor.

Auditul va fi efectuat de avocaţii de la Covington & Burling LLP, care „au experienţă în dreptul civil şi în desfăşurarea audit-urilor de echitate rasială în diverse industrii”, potrivit Citibank.

La începutul acestui an, membrii Camerei au dezbătut un proiect de lege propus de Joyce Beatty (D-Ohio) care impunea companiilor din industria financiară să efectueze audituri rasiale la fiecare doi ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe