SUA cere Germaniei să trimită soldaţi în Siria

Reprezentantul special al SUA pentru Siria, James Jeffrey
Reprezentantul special al SUA pentru Siria, James Jeffrey (Saul Loeb/AFP/Getty Images)

Reprezentantul special al Statelor Unite pentru Siria, James Jeffrey, a cerut Germaniei să trimite instructori militari, specialişti în logistică şi tehnicieni pentru a ajuta Forţele Democrate Siriene (FDS) conduse de kurzi în lupta împotriva grupului jihadist Statul Islamic, potrivit Deutsche Welle.

“Dorim trupe terestre din Germania pentru a înlocui parţial soldaţii noştri”, a declarat Jeffrey într-un interviu acordat agenţiei de ştiri germane DPA şi publicaţiei germane Welt am Sonntag, adăugând că aşteaptă un răspuns din partea guvernului german în această lună.

Jeffrey s-a aflat vineri în Berlin pentru a obţine suport militar şi financiar de la guvernul german. “Căutăm aici şi în rândul altor parteneri ai coaliţiei voluntari care doresc să participe”, a precizat Jeffrey, adăugând că nu a cerut un număr specific de soldaţi.

De asemenea, el a susţinut că soldaţii nu trebuie neapărat să se implice direct în luptele cu grupul jihadist.

“Este mai bine să respingem Statul Islamic cu ajutorul forţelor siriene locale. Dar o anumită prezenţă internaţională este necesară pentru a asigura sprijin aerian, logistică, pregătire şi asistenţă tehnică”, a afirmat el.

Oficialul american a mai declarat că lupta directă nu ar trebui să fie exclusă, deoarece trupele terestre trebuie să fie pregătite să se protejeze.

Aproximativ 80 de ţări fac parte din coaliţia împotriva Statului Islamic, iar contribuţia curentă a Germaniei constă în avioane de recunoaştere, un avion pentru realimentare şi instructori militari staţionaţi în Irak.

În cadrul unei vizite efectuate în Irak luna trecută, ministrul german de Externe, Heiko Maas, a susţinut că Germania va fi pregătită să îşi extindă misiunea după luna octombrie, când ar urma să expire.

Maas a afirmat la acea vreme că misiunea este “vitală pentru a preveni Statul Islamic să creeze noi structuri subterane”. Însă decizia de a extinde misiunea nu îi aparţine în totalitate din moment ce, în baza legii germane, Parlamentul trebuie să aprobe toate misiunile militare străine.

Preşedintele american Donald Trump a declarat în decembrie 2018 că doreşte să retragă cei 2.000 de soldaţi americani staţionaţi în prezent în nord-estul Siriei, unde susţin forţele FDS, o alianţă formată din forţe ale opoziţiei ce este condusă de Unităţile de Apărare a Poporului (YPG) - o miliţie kurdă.

Această alianţă a generat tensiuni între SUA şi Turcia, ambele fiind membre NATO, deoarece guvernul turc consideră YPG aliat al Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care luptă de câteva decenii împotriva statului turc pentru obţinerea autonomiei poporului kurd.

FDS a ocupat în martie ultima fortăreaţă a Statului Islamic în Siria, însă grupul terorist încă este activ subteran, şi SUA a promis recent că va menţine 400 de soldaţi în zonă.

“Sperăm că germanii vor putea face mai mult. Sunt optimist. Unii aliaţi vor trimite trupe terestre, sunt sigur de asta”, a mai declarat Jeffrey.