SUA blochează a treia oară o declaraţie a Consiliului de Securitate al ONU care cerea încetarea conflictului dintre Israel şi palestinieni

Sediul central al ONU, New York
Sediul central al ONU, New York (Spencer Platt/Getty Images)

Pentru a treia oară în ultima săptămână, SUA a blocat o declaraţie comună a Consiliului de Securitate al ONU care solicită încetarea imediată a focului între Israel şi Hamas, au declarat duminică doi diplomaţi implicaţi în această chestiune, potrivit Times of Israel.

Declaraţia a fost introdusă la începutul zilei de Norvegia, Tunisia şi China în urma unei sesiuni de urgenţă cu privire la luptele din Gaza şi critică, în general, ambele părţi pentru violenţa care are loc în prezent, dar nu menţionează tirul neîncetat cu rachete din partea organizaţiei Hamas.

Misiunea SUA nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii cu privire la această chestiune.

Statele membre au termen până luni la prânz să analizeze declaraţia, iar negocierile în această privinţă erau în curs de desfăşurare, au declarat pentru Times of Israel doi diplomaţi ai Consiliului de Securitate.

Times of Israel a obţinut o copie a proiectului de declaraţie luni dimineaţă. Aceasta „exprimă îngrijorarea [consiliului] cu privire la criza legată de Gaza şi pierderea de vieţi civile şi victime şi a solicitat dezescaladarea situaţiei, încetarea violenţei şi respectarea dreptului internaţional umanitar, inclusiv protecţia civililor, mai ales a copiilor”.

"Membrii Consiliului de Securitate au subliniat că facilităţile civile şi umanitare, inclusiv cele ale ONU, trebuie respectate şi protejate, au solicitat tuturor părţilor să acţioneze în conformitate cu acest principiu şi au subliniat necesitatea furnizării imediate de asistenţă umanitară civililor palestinieni şi populaţiei din Gaza", se arată în declaraţie.

Membrii îşi exprimă îngrijorarea cu privire la violenţa recentă din Ierusalim, cerând menţinerea status quo-ului în locurile sfinte şi „dreptul credincioşilor musulmani de a se ruga în pace la moscheea Al-Aqsa”.

De asemenea, îşi exprimă în mod serios temerile c]n ceea ce priveşte expulzările familiilor palestiniene - programate de israelieni - din cartierele Sheikh Jarrah şi Silwan din Ierusalimului de Est şi şi-au exprimat "opoziţia faţă de acţiunile unilaterale, care nu vor face decât să exacerbeze tensiunile deja existente".

Proiectul de declaraţie se încheie cu reiterarea sprijinului membrilor pentru soluţia cu două state la conflictul israeliano-palestinian „şi solicită intensificarea şi accelerarea eforturilor diplomatice şi susţinerea în acest scop".

Faptul că în declaraţie nu se menţionează focul de rachete Hamas din Gaza poate fi unul dintre motivele pentru care SUA - care a criticat puternic mişcarea Hamas - a refuzat iniţial să o susţină.

În cadrul şedinţei deschise de duminică, ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a declarat că SUA „lucrează neobosit pe canale diplomatice pentru a încerca să pună capăt acestui conflict”.

Adjunctul secretarului adjunct american pentru afaceri israeliano-palestiniene, Hady Amr, a ajuns vineri la Tel Aviv şi a ţinut întâlniri cu oficiali israelieni şi palestinieni în vederea obţinerii încetării focului.

Adresându-se consiliului, Thomas-Greenfield a cerut Hamas să înceteze imediat tirul cu rachete asupra Israelului. Însă ea nu a menţionat dreptul Israelului de a se apăra, aşa cum au subliniat oficiali de rang înalt americani în declaraţiile lor cu privire la violenţa de săptămâna trecută.

14 din cei 15 membri ai Consiliului de Securitate au încercat să emită o declaraţie comună, care necesită aprobare unanimă, după şedinţele de urgenţă închise luni şi miercuri.

Iniţiativele au fost respinse de SUA, care a spus că doreşte mai mult timp pentru a-şi desfăşura propriile eforturi diplomatice, potrivit mai multor diplomaţi ai Consiliului de Securitate.

Când membrii consiliului au decis să organizeze o altă şedinţă săptămâna trecută, misiunea SUA a respins propunerea din acelaşi motiv, spunând că preferă să aştepte până marţi. După presiunea din partea mai multor misiuni, SUA au fost de acord să amâne întâlnirea duminică.

Întrebat, după şedinţa de duminică, dacă SUA intenţionează să susţină declaraţia comună în curs de redactare, un oficial al misiunii americane a declarat pentru The Times of Israel că „acum suntem concentraţi asupra eforturilor diplomatice intense în curs, inclusiv a celor pe care ambasadorul Thomas-Greenfield le-a discutat astăzi la şedinţa [Consiliului, n.r.] de securitate”.

Vorbind reporterilor după sesiunea de urgenţă, Mona Juul de la Ministerul de Externe al Norvegiei a declarat că guvernul său „crede cu tărie că, Consiliul de Securitate ar trebui să transmită un mesaj unanim şi clar prin care să solicite încetarea imediată a violenţei şi să reconfirme sprijinul pentru soluţia cu două state. Norvegia va continua eforturile dedicate continuării acţiunii Consiliului”.

Ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a criticat vehement SUA pentru că a blocat de două ori o declaraţie comună a Consiliului de Securitate săptămâna trecută.

„China a lucrat cu ţările relevante la o declaraţie de presă a Consiliului de Securitate. Din păcate, din cauza obstrucţiei unei ţări, Consiliul de Securitate nu a putut vorbi ca o singură voce ”, a spus Wang.

„Facem apel la SUA să îşi asume dubla responsabilitate, să ia o poziţie corectă şi împreună cu comunitatea internaţională să sprijine Consiliul de Securitate în facilitarea situaţiei şi construirea unei soluţii politice”, a adăugat el.

Duminică seară, secretarul de stat american, Antony Blinken, a devenit primul oficial american care a cerut încetarea imediată a focului, potrivit unei transcrieri a convorbirii pe care a avut-o cu ministrul egiptean de Externe, Sameh Shoukry. Comunicatul de presă nu a evidenţiat Israelul, ci a cerut „ambelor părţi” să înceteze focul.

În observaţiile sale adresate Consiliului, ambasadorul israelian Gilad Erdan a cerut statelor membre să condamne „fără echivoc” organizaţia Hamas pentru tirul cu rachete fără discriminare asupra civililor israelieni, susţinând că atacul a fost premeditat pentru a-şi creşte popularitatea pe seama Autorităţii Palestiniene.

Erdan a avertizat că, dacă ONU nu reuşeşte să facă acest lucru, eşecul va încuraja şi mai mult grupul terorist şi „va submina” Autoritatea Palestiniană - un punct de discuţie comun al stângii israeliene despre politica legată de Gaza.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe