SUA aplică noi sancţiuni Iranului din cauza programelor nucleare şi de rachete

Soldaţi iranieni
Soldaţi iranieni (Getty Images)

SUA a aplicat împotriva Teheranului noi sancţiuni, vizând 31 de oameni de ştiinţă, tehnicieni şi companii iraniene despre care a precizat că au avut un rol în programele ţării de cercetare şi dezvoltare a armelor nucleare şi a rachetelor, potrivit RFE/RL.

Într-o declaraţie făcută vineri, Departamentul de Stat al SUA a precizat că cele 14 persoane fizice şi 17 entităţi vizate de noile sancţiuni sunt afiliate la Organizaţia iraniană de Inovaţii şi Cercetări pentru Apărare.

Departamentul a susţinut că organizaţia, cunoscută după acronimul său persan SPND, a fost „creată de Mohsen Fakhrizadeh, directorul fostului program iranian de arme nucleare”.

Administraţia preşedintelui Donald Trump „continuă să tragă la răspundere regimul iranian pentru activităţi care ameninţă stabilitatea regiunii şi care afectează poporul iranian. Acest lucru include asigurarea faptului că Iranul nu dezvoltă niciodată o armă nucleară”, potrivit declaraţiei.

Trezoreria SUA a susţinut că printre cei vizaţi de noile sancţiuni se află grupul Shahid Karimi, care aparent lucrează la proiecte legate de rachete şi explozibili pentru SPND, şi patru persoane fizice asociate cu el.

„Toţi cei care iau în considerare colaborarea cu industria iraniană a apărării în general, şi cu SPND în particular, riscă izolare profesională, personală şi financiară”, a susţinut secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin.

De asemenea, Trezoreria SUA a afirmat că sancţiunile – care îngheaţă toate acţiunile din SUA ale persoanelor şi entităţilor numite şi interzice cetăţenilor şi companiilor din SUA să colaboreze cu ei – vizează grupuri subordonate la SPND, susţinători, companii paravan şi oficiali asociaţi cu SPND.

Anunţul noilor sancţiuni a fost făcut în condiţiile în care secretarul de stat Mike Pompeo s-a aflat în Beirut pentru a-i avertiza pe oficialii libanezi să limiteze influenţa mişcării Hezbollah, care este susţinută de Iran.

Pompeo a declarat că Hezbollah este o organizaţie teroristă şi nu ar trebui să i se permită să stabilească politici sau să dispună de putere în ciuda prezenţei sale în Parlamentul şi Guvernul din Liban.

În 21 martie, liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a afirmat că Teheranul intenţionează să îşi consolideze capabilităţile de apărare în pofida presiunii venite din partea SUA şi a aliaţilor săi pentru a-şi restricţiona programul de rachete balistice.

SUA a cerut Consiliului de Securitate al ONU să impună sancţiuni împotriva Iranului din cauza recentului său test al unei rachete balistice şi a lansării recente a doi sateliţi, precizând că acestea au încălcat rezoluţii adoptate de Consiliu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe