SUA analizează o propunere a companiei Boeing de a furniza Ucrainei bombe de precizie de mici dimensiuni

Sistemul american GLSDB
Sistemul american GLSDB (militaryleak.com)

Pentagonul ia în considerare o propunere a companiei Boeing de a furniza Ucrainei bombe de precizie de mici dimensiuni şi ieftine, montate pe rachete disponibile din abundenţă, permiţând Kievului să lovească mult în spatele liniilor ruseşti, relatează Reuters.

Stocurile de arme americane şi ale aliaţilor se reduc, iar Ucraina se confruntă cu o nevoie tot mai mare de arme mai sofisticate pe măsură ce războiul se prelungeşte.

Sistemul propus de Boeing, denumit Ground-Launched Small Diameter Bomb (GLSDB), este unul dintre cele aproximativ şase planuri trasate pentru a pune în producţie noi muniţii pentru Ucraina şi aliaţii americani din Europa de Est, au declarat surse din industrie.

GLSDB ar putea fi livrat încă din primăvara anului 2023, potrivit unui document analizat de Reuters şi de trei persoane familiarizate cu planul. Sistemul combină bomba de diametru mic GBU-39 (SDB) cu motorul de rachetă M26, ambele fiind disponibile în stocurile americane.

Doug Bush, secretar adjunct în Armata SUA pentru Achiziţii, Logistică şi Tehnologie, a declarat săptămâna trecută reporterilor de la Pentagon că armata are în vedere, de asemenea, accelerarea producţiei de obuze de artilerie de 155 de milimetri - în prezent fabricate doar în instalaţii guvernamentale - permiţând contractorilor din domeniul apărării să le construiască.

Invazia rusă în Ucraina a dus la creşterea cererii de arme şi muniţii fabricate în America, în timp ce aliaţii SUA din Europa de Est "fac o mulţime de comenzi", pentru o serie de arme pe măsură ce aprovizionează Ucraina, a adăugat Bush.

"Este vorba de a obţine cantitate la un cost ieftin", a susţinut Tom Karako, expert în arme şi securitate la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale, adăugând că scăderea stocurilor americane ajută la explicarea grabei de a obţine mai multe arme acum.

El a mai afirmat că stocurile "scad în raport cu nivelurile pe care ne place să le avem la îndemână şi cu siguranţă cu nivelurile de care vom avea nevoie pentru a descuraja un conflict în China".

Planul Boeing necesită o derogare de descoperire a preţului, care scuteşte contractorul de o analiză aprofundată care asigură Pentagonul că obţine cea mai bună ofertă posibilă. De asemenea, orice aranjament ar necesita ca cel puţin şase furnizori să accelereze livrările de piese şi servicii pentru a produce rapid armele.

Un purtător de cuvânt al Boeing a refuzat să comenteze.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, locotenent-comandor Tim Gorman, a refuzat să comenteze cu privire la furnizarea unei "capacităţi specifice" Ucrainei, dar a declarat că SUA şi aliaţii săi "identifică şi iau în considerare cele mai adecvate sisteme" care ar putea ajuta Kievul.

Deşi Statele Unite au respins solicitările pentru racheta ATACMS cu rază de acţiune de 297 km, raza de acţiune de 150 km (94 mile) a GLSDB ar permite Ucrainei să atingă ţinte militare ruseşti valoroase care au fost inaccesibile şi ar ajuta-o să continue să preseze contraatacurile ruşilor.

GLSDB este fabricată în comun de SAAB AB şi Boeing Co şi este în dezvoltare din 2019, cu mult înainte de invazia din Ucraina.

În octombrie, directorul executiv al SAAB, Micael Johansson, a declarat despre GLSDB: "În scurt timp, aşteptăm contracte în acest sens".

Potrivit documentului - o propunere a Boeing către Comandamentul European al SUA (EUCOM), care supraveghează armele care se îndreaptă spre Ucraina - principalele componente ale GLSDB ar proveni din actualele depozite americane.

Motorul de rachetă M26 se găseşte din abundenţă, iar GBU-39 costă aproximativ 40.000 de dolari bucata, ceea ce face ca GLSDB-ul finalizat să fie ieftin, iar principalele sale componente să fie uşor disponibile. Deşi producătorii de armament se luptă cu cererea, aceşti factori fac posibilă livrarea de arme până la începutul anului 2023, deşi la un ritm scăzut de producţie.

GLSDB este ghidat prin GPS, poate învinge unele bruiaje electronice, este utilizabil în toate condiţiile meteorologice şi poate fi folosit împotriva vehiculelor blindate, potrivit site-ului web al SAAB.

Totodată, GBU-39 - care ar urma să funcţioneze ca focos al GLSDB - are aripi mici, pliabile, care îi permit să planeze mai mult de 100 km dacă este aruncat dintr-o aeronavă.