SUA a trimis avertismente private Rusiei împotriva folosirii unei arme nucleare

Joe Biden şi Vladimir Putin
Joe Biden şi Vladimir Putin (Getty Images)

De câteva luni, Statele Unite trimite comunicări private către Moscova, avertizând conducerea de la Kremlin cu privire la consecinţele grave care ar urma utilizării unei arme nucleare, potrivit unor oficiali americani, care au declarat că mesajele subliniază ceea ce preşedintele Joe Biden şi consilierii săi au exprimat public.

Administraţia Biden a decis, în general, să menţină în mod deliberat vagi avertismentele privind consecinţele unui atac nuclear, astfel încât Moscova să fie îngrijorată de modul în care Washingtonul ar putea răspunde, au continuat oficialii, vorbind sub protecţia anonimatului pentru a descrie deliberările sensibile, relatează The Washington Post.

Încercarea Casei Albe de a cultiva ceea ce în lumea descurajării nucleare se numeşte "ambiguitate strategică" vine în contextul în care Rusia continuă să îşi intensifice retorica privind posibila utilizare a armelor nucleare, pe fondul unei mobilizări interne menite să stopeze pierderile militare ruseşti în estul Ucrainei.

Departamentul de Stat al SUA a fost implicat în comunicările private cu Moscova, dar oficialii citaţi nu au vrut să spună cine a transmis mesajele sau care a fost amploarea conţinutului acestora.

Nu este clar dacă Statele Unite au trimis noi mesaje private în orele care au trecut de când preşedintele rus Vladimir Putin a emis, miercuri, ultima sa ameninţare nucleară voalată în timpul unui discurs în care a anunţat o mobilizare parţială. Totuşi, un oficial american de rang înalt a declarat că această comunicare a avut loc în mod constant în ultimele luni.

Dmitri Medvedev, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a scris joi, într-o postare pe Telegram, că teritoriul din estul Ucrainei va fi "acceptat în Rusia" după finalizarea unor "referendumuri" şi a promis că va consolida securitatea acestor zone.

Pentru a apăra acest teritoriu anexat, a spus Medvedev, Rusia este capabilă să folosească nu doar forţele sale recent mobilizate, ci şi "orice armă rusă, inclusiv cele nucleare strategice şi cele care folosesc principii noi", o referire la armele hipersonice.

"Rusia şi-a ales calea", a adăugat Medvedev. "Nu există cale de întoarcere".

Comentariul a venit la o zi după ce Putin a sugerat că Rusia va anexa terenurile ocupate din sudul şi estul Ucrainei şi va încorpora oficial regiunile în ceea ce Moscova consideră teritoriul său. Şeful de la Kremlin a transmis că nu blufează atunci când a promis că va folosi toate mijloacele de care dispune Rusia pentru a apăra integritatea teritorială a ţării - o referire voalată la arsenalul nuclear al ţării.

Oficialii administraţiei Biden au subliniat că nu este prima dată de la invadarea Ucrainei când liderii ruşi ameninţă că vor folosi arme nucleare şi au spus că nu există niciun indiciu că Rusia îşi mută armele nucleare în vederea pregătirii unui atac iminent.

Cu toate acestea, declaraţiile recente ale conducerii ruse sunt mai specifice decât comentariile anterioare şi vin într-un moment în care Rusia se clatină pe câmpul de luptă din cauza unei contraofensive ucrainene susţinute de SUA.

În timp ce declaraţiile anterioare ale Kremlinului păreau a fi menite să avertizeze Statele Unite şi aliaţii săi să nu meargă prea departe în ajutorarea Ucrainei, cele mai recente comentarii ale lui Putin au sugerat că Rusia ia în considerare folosirea unei arme nucleare pe câmpul de luptă din Ucraina pentru a îngheţa câştigurile şi a forţa Kievul şi susţinătorii săi să se supună, a declarat Daryl Kimball, director executiv al Arms Control Association, un grup de susţinere a neproliferării din Washington.

"Ceea ce trebuie să recunoască toată lumea este că acesta este unul dintre, dacă nu cel mai grav, episod în care ar putea fi folosite arme nucleare din ultimele decenii", a spus Kimball. "Consecinţele chiar şi ale unui aşa-numit 'război nuclear limitat"' ar fi absolut catastrofale", a continuat el.

De ani de zile, experţii americani în domeniul nuclear sunt îngrijoraţi de faptul că Rusia ar putea folosi arme nucleare tactice mai mici, denumite uneori „arme nucleare pentru câmpul de luptă”, pentru a pune capăt unui război convenţional favorabil în termenii săi - o strategie descrisă uneori ca "escaladare pentru a de-escalada".

Joi, Vadim Skibiţkyi, adjunctul şefului serviciilor secrete militare ucrainene, a declarat pentru ITV News din Marea Britanie că este posibil ca Rusia să folosească arme nucleare împotriva Ucrainei "pentru a ne opri activitatea ofensivă şi pentru a ne distruge statul".

"Aceasta este o ameninţare pentru alte ţări", a spus Skibiţkyi. "Explozia unei arme nucleare tactice va avea un impact nu numai în Ucraina, ci şi în regiunea Mării Negre".

Ucrainenii au încercat să semnaleze că nici măcar un atac nuclear rusesc nu i-ar forţa să capituleze - şi că, de fapt, ar putea avea efectul opus.

"Să îi ameninţi pe ucraineni cu arme nucleare?" a scris miercuri pe Twitter Mihailo Podoliak, un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski. "Putin nu a înţeles încă cu cine are de-a face".

Într-un interviu acordat emisiunii "60 Minutes" de la CBS News, difuzat duminică, Biden a fost întrebat ce i-ar spune lui Putin dacă liderul rus se gândeşte să folosească arme nucleare în conflictul împotriva Ucrainei.

"Nu o face. Nu. Nu", a spus Biden. "Veţi schimba faţa războiului cum nu s-a mai întâmplat de la cel de-Al Doilea Război Mondial încoace".

Biden a refuzat să detalieze modul în care Statele Unite va răspunde, spunând doar că reacţia va fi "consecventă" şi va depinde "de amploarea a ceea ce fac [ruşii - n.r.]".

Administraţia Biden s-ar confrunta cu o criză dacă Rusia ar folosi o armă nucleară de mici dimensiuni în Ucraina, care nu este un aliat al SUA în cadrul tratatului. Orice reacţie militară directă a SUA împotriva Rusiei ar risca posibilitatea unui război mai amplu între superputeri înarmate nuclear - evitarea căruia administraţia Biden a transformat-o în prioritatea nr. 1 în toată politica sa privind Ucraina.

Matthew Kroenig, profesor la Universitatea Georgetown şi director al Centrului Scowcroft pentru Strategie şi Securitate din cadrul Consiliului Atlantic, a susţinut că cea mai bună opţiune pentru administraţia Biden, în cazul în care se confruntă cu un atac nuclear limitat al Rusiei în Ucraina, ar putea fi intensificarea sprijinului pentru Ucraina şi efectuarea unui atac convenţional limitat asupra forţelor sau bazelor ruseşti care au lansat atacul.

"Dacă forţele ruse din Ucraina sunt cele care au lansat atacul nuclear, Statele Unite ar putea lovi direct aceste forţe", a declarat Kroenig. "Ar fi potrivit pentru a trimite un mesaj că nu urmează un război major, ci o lovitură limitată. Dacă eşti Putin, ce faci ca răspuns? Nu cred că spui imediat 'hai să lansăm toate focoasele nucleare asupra Statelor Unite'".

Dar chiar şi un atac convenţional limitat al armatei americane împotriva Rusiei ar fi considerat nesăbuit de către mulţi dintre cei de la Washington, care ar argumenta împotriva riscului unui război la scară largă cu o Rusie înarmată nuclear.

James M. Acton, co-director al programului de politică nucleară de la Carnegie Endowment for International Peace, a afirmat că nu are sens în acest moment să se facă un joc al răspunsurilor americane, deoarece există o gamă atât de largă de posibile acţiuni ruseşti - de la un test nuclear subteran care să nu rănească pe nimeni până la o explozie pe scară largă care să ucidă zeci de mii de civili - şi nu există semne că Putin este aproape de a trece pragul.

"Dacă s-ar gândi cu adevărat foarte serios la folosirea armelor nucleare în mod foarte iminent, aproape sigur ar vrea să ştim acest lucru", a spus Acton. "El ar prefera mult mai degrabă să ameninţe cu utilizarea armelor nucleare şi să ne facă concesii decât să fie nevoit să meargă efectiv pe calea utilizării nucleare".

Oficialii americani şi-au intensificat eforturile în cadrul Adunării Generale a ONU din această săptămână pentru a descuraja Rusia să ia în considerare în mod serios ceea ce ar fi prima utilizare a unei arme nucleare într-un conflict de la bombardamentele atomice asupra Japoniei de către Statele Unite în 1945.

Secretarul de stat american Antony Blinken, vorbind joi la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, a precizat că "ameninţările nucleare nesăbuite ale Rusiei trebuie să înceteze imediat".

"Săptămâna aceasta, preşedintele Putin a declarat că Rusia nu va ezita să folosească, citez, 'toate sistemele de armament disponibile' ca răspuns la o ameninţare la adresa integrităţii sale teritoriale - o ameninţare care este cu atât mai ameninţătoare, având în vedere intenţia ruşilor de a anexa mari porţiuni din Ucraina în zilele următoare", a continuat Blinken.

"Când acest lucru va fi finalizat, ne putem aştepta ca preşedintele Putin să pretindă că orice efort ucrainean de eliberare a acestui teritoriu va fi considerat un atac asupra aşa-zisului teritoriu rusesc".

Totodată, Blinken a remarcat că, în ianuarie, Rusia s-a alăturat altor membri permanenţi ai Consiliului de Securitate în semnarea unei declaraţii comune în care se afirma că "războiul nuclear nu poate fi câştigat niciodată şi nu trebuie să fie purtat niciodată".