Studiu: Suspendarea subvenţiilor pentru fertilizatori pentru a lupta împotriva foametei

Subvenţionarea fertilizatorilor pentru fermieri este o metodă slabă pentru a lupta împotriva foametei şi ar trebui să fie eliminată, conform unui nou raport publicat de un grup important de cercetare în agricultură.
O femeie butaneză traversează un câmp agricol în Paro, aproximativ 50 km de capitala Thimphu. (Manan Vatsyayana / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
18.10.2012

Subvenţionarea fertilizatorilor pentru fermieri este o metodă slabă pentru a lupta împotriva foametei şi ar trebui să fie eliminată, conform unui nou raport publicat de un grup important de cercetare în agricultură.

Institutul Internaţional de Cercetare a Politicilor Alimentare (IFPRI) cere de asemenea o protejare mai bună a drepturilor de proprietate ale fermierilor săraci.

Creşterea productivităţii fermelor

Multe guverne din ţările aflate în curs de dezvoltare au furnizat bani în subvenţionarea fertilizatorilor pentru a creşte productivitatea fermelor lor.

“Subvenţiile sunt o soluţie pe termen scurt la o problemă pe termen lung şi nu sunt susţinute pe mult timp”, spune Claudia Ringler, cercetătoare la IFPRI şi co-autoare a noului raport.

Ea susţine că aceste subvenţii cresc producţia alimentară. Cifrele guvernamentale din Malawi, de exemplu, arată că programul naţional de referinţă a ajutat la triplarea producţiei de mălai la sfârşitul anilor 2000.

Totuşi, ea spune că programul consumă până la 20% din bugetul statului Malawi. În plus, preţurile tot mai mari la fertilizatori au forţat guvernul să reducă eforturile implicate.

Ringler spune că ar fi mult mai eficient a se aborda problemele mari existente în agricultura lumii în curs de dezvoltare.

“Ar trebui să existe mai multe investiţii în extinderea serviciilor şi a infrastructurii rurale”, spune ea. “Există căi mai bune de folosire a fondurilor guvernamentale limitate decât susţinerea unui singur rezultat agricol.”

Pedro Sanchez este un om de ştiinţă specializat în soluri la Universitatea Columbia şi câştigător al Premiului Mondial pentru Alimentaţie. El a ajutat Malawi să-şi dezvolte programul de subvenţionare.

“Subvenţiile pentru fertilizatori au, cu siguranţă, limitările lor”, spune el. “Dar Malawi nu ar fi unde se află astăzi, o ţară cu un surplus de mălai, fara subvenţiile pentru fertilizatori.”

“Subvenţii inteligente”

Sanchez şi Ringler sunt de acord că subvenţiile pot contribui la problemele de mediu. Ei arată înspre subvenţiile Indiei pentru electricitate acordate fermierilor care epuizează pânza freatică pentru a-şi iriga recoltele.

Dar subvenţiile inteligente se ajustează cu trecerea timpului, spune Sanchez.

“Cred că avem nevoie de aceste subvenţii pentru a lansa economia şi apoi să găsim o cale de a le elimina pe măsură ce economia progresează. Dar economia trebuie să progreseze.”

Ringler spune că ţările în curs de dezvoltare nu sunt singurele cu subvenţii problematice.

“Nu spunem că India ar trebui să îşi reducă subvenţiile şi că SUA nu ar trebui să facă acest lucru. Acesta este un apel global pentru toată lumea.”

Cei doi experţi în agricultură notează că subvenţiile pot fi greu de eliminat deoarece sunt populare din punct de vedere politic în Statele Unite precum şi în lumea aflată în curs de dezvoltare.

Drepturile de proprietate

Noul raport IFPRI subliniază de asemenea una dintre cele mai mari bariere aflate în calea rezolvării provocărilor impuse de foametea acestui secol: lipsa drepturilor de proprietate pentru fermierii din ţările aflate în curs de dezvoltare.

Tom Arnold, şeful grupului Concern Worldwide, arată înspre situaţia din Tanzania.

“Deşi 90% dintre fermieri reclamă dreptul de proprietate asupra terenului [folosit], de fapt sub 10% dintre tanzanieni deţin un titlu oficial pentru terenul lor.”

Ringler spune că fermierii şi-ar putea face pământul mai productiv prin investiţii în irigare sau îmbunatăţirea calităţii solului.

“Dar de ce să fac acest lucru dacă nu am nici un drept, dacă nu sunt sigur că acest pământ îmi aparţine cu adevărat sau cineva mi l-ar putea confisca mâine.”

Şi Arnold spune că, în anii recenţi, investitorii din ţările bogate au cumpărat bucăţi mari de pământ în Africa – deseori strămutând fermierii săraci ce lucrau acolo fara un titlu – pentru a creşte biocombustibili şi alte culturi.

“Există o presupunere generală, cred, că marile câmpii ale Africi deţin mult teren nefolosit de nimeni”, spune Arnold. “Ei bine, de fapt asta nu e adevărat.”

Drept de proprietate oficial

Concern Worldwide a lucrat cu guvernul tanzanian pentru a ajuta fermierii mici să obţină un act oficial de proprietate asupra terenului lor.

“Acest act le-a oferit un statut cu totul nou în comunitatea lor”, spune Arnold. “Dar ce le-a dat în special a fost un grad de siguranţă legală cu privire la drepturile lor de proprietate şi acesta va fi baza pentru investiţii viitoare şi o îmbunătăţire a calităţii solului.”

Aproximativ 10.000 de fermieri tanzanieni au primit titluri de proprietate până acum – nu atât de mulţi într-o ţară agrară de 47 de milioane de locuitori. Dar Arnold spune că acesta ar putea fi un model pentru un program mai amplu. Acest lucru ar putea fi valabil şi pentru alte ţări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor