Studiu la două şcoli din Tailanda: 29% dintre elevii cărora le-a fost administrat vaccinul anti-Covid de la Pfizer au suferit efecte cardiace

(Getty Images)

Aproape trei din 10 copii cărora li s-a administrat vaccinul anti-Covid de la Pfizer au suferit efecte secundare cardiace, potrivit unui nou studiu.

Cercetătorii au studiat 301 elevi din două şcoli din Tailanda. Elevii aveau vârste cuprinse între 13 şi 18 ani şi primiseră o doză de vaccin de la Pfizer fără a prezenta reacţii adverse grave. Majoritatea nu aveau nicio boală subiacentă, în timp ce 44 aveau afecţiuni precum astm şi rinită alergică.

Cercetătorii au efectuat teste de laborator pentru a stabili un nivel de referinţă şi au urmărit starea elevilor la trei zile, şapte şi 14 zile după ce aceştia au primit a doua doză de vaccin.

Cercetătorii au descoperit că 29% dintre tineri au suferit efecte cardiovasculare, inclusiv palpitaţii, dureri în piept şi dificultăţi de respiraţie. 54 au avut rezultate anormale la electrocardiogramă. Şase s-au confruntat cu prolaps de valvă mitrală, pe care Clinica Mayo îl descrie ca fiind o afecţiune a valvei cardiace, şase au avut tensiune arterială crescută, iar alţii şapte au fost diagnosticaţi cu inflamaţii ale inimii.

Doi copii au fost spitalizaţi, iar unul dintre ei a fost internat la terapie intensivă.

Printre limitările studiului, publicat înainte de a fi revizuit de colegi şi finanţat de Universitatea Mahidol, se numără solicitarea permisiunii părinţilor pentru teste de sânge, ceea ce ar fi putut avea un impact asupra participării.

Aproape toţi elevii care au primit vaccinul anti-Covid şi-au revenit în două săptămâni, au precizat cercetătorii. Totuşi, din cauza depistării efectelor cardiace, tinerii care primesc oricare dintre vaccinurile bazate pe tehnologia ARN mesager - atât vaccinul Pfizer, cât şi cel Moderna - “ar trebui monitorizaţi pentru efecte secundare”, au continuat autorii.

Pfizer nu a răspuns la solicitarea pentru comentarii.

Reacţii

Mai mulţi cardiologi, după ce au analizat noul studiu, au declarat că acesta se adaugă la numărul de dovezi care arată că riscurile vaccinurilor ar putea fi mai mari decât beneficiile, în special pentru tineri.

“Orice formă de afectare a inimii la persoanele tinere este îngrijorătoare, deoarece riscurile pe termen lung ale insuficienţei cardiace şi ale morţii subite în urma exerciţiilor fizice sunt necunoscute”, a declarat dr. Peter McCullough, cardiolog şi consilier medical şef al Fundaţiei Truth for Health, într-un e-mail pentru The Epoch Times.

“Aceasta este una dintre cele aproximativ 200 de lucrări publicate ce demonstrează că riscurile vaccinării anti-Covid depăşesc cu mult orice beneficiu teoretic”, a adăugat el.

Autorităţile americane au recunoscut existenţa unei legături între vaccinurile Pfizer şi Moderna şi inflamaţia inimii, dar susţin că beneficiile vaccinurilor depăşesc riscurile pentru toate grupele de vârstă de peste şase luni.

Potrivit rapoartelor transmise până la 26 mai către Sistemul de raportare a reacţiilor adverse la vaccinuri din SUA, bărbaţii cu vârste cuprinse între 5 şi 49 de ani şi femeile cu vârste între 12 şi 29 de ani au avut rate de miocardită mai mari decât în trecut, după a doua doză Pfizer. Cea mai mare rată a fost de 76 la un milion în decurs de şapte zile de la primirea celei de-a doua doze de vaccin, în rândul bărbaţilor de 16 sau 17 ani.

Dr. Anish Koka, cardiolog din Philadelphia, a susţinut că rezultatele noului studiu “nu sunt liniştitoare”.

În timp ce autorii studiului au spus că majoritatea pacienţilor s-au recuperat, unele dintre afecţiunile cu care s-au confruntat aceştia sunt departe de a fi uşoare, a scris dr. Koka într-o postare pe blog.

“Studiul tailandez ajută la umplerea unui gol de date, astfel încât părinţii şi medicii lor să fie mai bine informaţi atunci când discută despre riscurile şi beneficiile vaccinurilor”, a continuat Koka.