Studiu îngrijorător: Doar 13% din oceanele lumii nu au fost distruse de om (video)
alte articole
Cercetătorii de la Universitatea Queensland (Australia) au condus un studiu, publicat în revista Current Biology şi preluat de agenţia SINC, prin care avertizează asupra distrugerii biodiversităţii marine. Oamenii de ştiinţă, care au efectuat prima analiză sistematică a oceanelor din întreaga lume, avertizează că numai 13% din viaţa marină poate fi clasificată astăzi drept sălbatică.
Zonele cele mai nealterate sunt distribuite neuniform şi se găsesc în principal în insulele din Arctica, Antarctica sau în insulele îndepărtate din Pacific. În regiunile de coastă, nu mai există aproape nici o zonă virgină, semnalează studiul.
„Am fost surprinşi de puţina viaţă marină care a rămas”, spune Kendall Jones, cercetător în biodiversitate şi conservare de la Universitatea Queensland şi principalul autor al studiului. „Oceanul este vast şi acoperă peste 70% din planeta noastră, dar am reuşit să afectăm în mod semnificativ aproape toate aceste ecosisteme imense”, afirmă Kendall.
Pe uscat, declinul rapid al animalelor sălbatice a fost documentat bine, dar se cunoştea mult prea puţin despre starea zonelor marine sălbatice. „Zonele sălbatice şi nealterate au niveluri ridicate de biodiversitate şi specii endemice, şi sunt printre ultimele locuri de pe Pământ în care există încă populaţii mari de prădători”, spune cercetătorul.
În noul studiu, autorii au folosit cele mai complete date globale disponibile pentru 19 factori de stres asupra ecosistemelor, cauzat de oameni, inclusiv transportul comercial, scurgerile de îngrăşăminte şi sedimente, diferite tipuri de pescuit şi impactul lor cumulativ. Apoi au cartografiat sistematic viaţa sălbatică marină de pe glob.
Pentru a stabili influenţa umană în diferitele regiuni oceanice, cercetătorii au efectuat propriile studii în fiecare regiune şi au găsit o variaţie mare în gradul de amploare al impactului uman.
De exemplu, mai mult de 16 milioane de kilometri pătraţi de zone sălbatice se menţin în Indo-Pacificul cald, reprezentând 8,6% din ocean. Situaţia este mai gravă în zona temperată din sudul Africii, în care există peste 2.000 de kilometri pătraţi de zone marine virgine, mai puţin de 1% din ocean.
Ameninţarea tehnologică şi dezgheţul
Studiul arată, de asemenea, că mai puţin de 5% din viaţa marină sălbatică este în prezent protejată. Cea mai mare parte se găseşte în ecosistemele din marea din interior, cu foarte puţin spaţiu protejat în zonele cu o biodiversitate ridicată, cum ar fi recifele de corali.
„Acest lucru înseamnă că marea majoritate a zonelor marine virgine ar putea fi pierdute în orice moment, deoarece îmbunătăţirile din domeniul tehnologiei ne permit să pescuim la adâncimi tot mai mari şi să transportăm tot mai departe”, spune Jones. În plus, „odată cu schimbările climatice, chiar şi în unele locuri anterior protejate de acoperirea cu gheaţă - rămâneau acoperite pe tot parcursul anului - acum se poate pescui”.