Stratcom: China se grăbeşte să îşi folosească noul său vehicul aerian hipersonic
alte articole
China a desfăşurat cu succes şase teste ale unui nou vehicul aerian hipersonic, cel mai recent în noiembrie 2015, şi a testat recent de asemenea şi o rachetă antisatelit, a declarat vineri comandantul Centrului de Comandă Strategică a SUA.
Amiralul Cecil D. Haney, comandantul forţelor nucleare, a declarat că testele au făcut parte dintr-un plan de întărire masivă a puterii militare chineze, care include şi activităţi agresive din partea Beijingului în Marea Chinei de Sud.
“China continuă să facă investiţii militare semnificative în privinţa capabilităţilor sale nucleare şi convenţionale, obiectivul lor declarat fiind acela de a apăra suveranitatea chineză”, a precizat Haney în timpul unui discurs susţinut la Center for Strategic and Internaţional Studies.
“Recent, [China] a desfăşurat cu succes cel de-al şaselea test al unui vehicul aerian hipersonic şi, după cum am văzut în septembrie 2015, în cadrul paradelor militare au fost prezentate în mod clar realizările în privinţa modernizării şi a capabilităţii rachetelor”, a adăugat el.
Cele şase teste ale vehiculului hipersonic, care este considerat de agenţiile de spionaj americane drept un sistem de livrare a încărcăturii nucleare, proiectat pentru a contracara cu succes un sistem de rachete balistice, au fost primă dată raportate de către Washington Free Beacon.
Oficialii apărării au declarat că vehiculul aerian hipersonic testat în 23 noiembrie 2015, cunoscut sub numele de DF-ZF, a fost lansat cu ajutorul unei rachete balistice la poligonul pentru testarea rachetelor Wuzhai din centrul Chinei.
DF-ZF s-a separat de racheta balistică în apropiere de limita atmosferei şi apoi a zburat către o zonă de impact situată la câteva mii de kilometri depărtare în vestul Chinei, au declarat oficiali familiarizaţi cu detaliile testului. Viteza de zbor a fost cuprinsă între Mach 5 şi Mach 10.
Oficialii apărării au declarat că racheta exoatmosferică Dong Neng-3 a fost testată în 30 octombrie, fiind lansată la complexul pentru testări de rachete Korla din vestul Chinei. După testul respectiv, oficiali americani ai apărării au declarat că arma testată reprezintă o ameninţare pentru sateliţii americani.
Un oficial militar chinez a confirmat ulterior testul antisatelit într-un raport publicat în presă de stat.
Zhou Derong, profesor la Academia de Logistică din cadrul Armatei de Eliberare a Poporului, a descris dezvoltarea de arme antisatelit ca făcând parte din strategia de apărare naţională a Chinei.
DN-3 este cea de-a treia dintre rachetele antisatelit cunoscute, care sunt fie operaţionale fie în curs de dezvoltare în China. Testele precedente au implicat rachete antisatelit cunoscute sub numele de DN-1 şi DN-2.