Stolojan critică reacţia slabă a lui Iohannis în cazul OUG privind plagiatul lui Ponta

Europarlamentarul PNL Theodor Stolojan s-a declarat nemulţumit de modul în care a înţeles să răspundă preşedintele Klaus Iohannis la adoptarea infamei ordonanţe de urgenţă care oferă posibilitatea renunţării la titlu fără nicio explicaţie - OUG de care premierul Victor Ponta a beneficiat în mod direct.
Consiliul Naţional de Coordonare PDL, 23 Febroarie 2013. În imagine, Teodor Stolojan (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
19.01.2015

Theodor Stolojan s-a declarat nemulţumit de modul în care a înţeles să răspundă în legătură cu ordonanţa de urgenţă care oferă posibilitatea renunţării la titlu de doctor fără nicio explicaţie - OUG de care premierul Victor Ponta beneficiază în mod direct.

Întrebat de jurnaliştii de la RFI cum vede coabitarea dintre Ponta şi Iohannis, în contextul în care numeroşi analişti îi reproşează noului preşedinte lipsa de fermitate faţă de premier, Theodor Stolojan a replicat:

"Indiferent ce relaţie ai, personală sau de partid, ideologică, cu un prim-ministru, primul-ministru cu preşedintele trebuie să coopereze (...). Problema este însă că preşedintele având ultimul cuvânt în materie de legislaţie, sigur şi acela limitat, are şi trebuie să aibă obligaţia de a lua poziţie oricând apare o încălcare a unor norme dacă vreţi şi morale, aşa cum s-a întâmplat de exemplu cu această Ordonanţă prin care primul-ministru poate renunţa la titlul de doctor, fără niciun fel de consecinţă şi unde din păcate, cred că n-am avut un răspuns cum trebuie din partea Preşedinţiei, până în prezent."

Pe 7 ianuarie, întrebat cum comentează ordonanţa lui Ponta, Iohannis evita un răspuns tranşant pe această temă: "Nu vreau să dau o replică prin media, cum nu este treaba preşedintelui să comenteze lucrurile la televizor, asta nu înseamnă că nu trebuie să aibă o opinie, trebuie să aibă curajul să nu comenteze absolut tot, preşedintele nu trebuie să fie analist, comentator politic, trebuie să dea mesaje de încurajare, să-i facă pe oameni să-şi dorească să se rezolve ceva, nu să se distreze."

"Atunci când o voi primi, voi delibera şi voi decide. Nu este treaba preşedintelui să trimită puncte de vedere primului-ministru, să dea comentarii pe ordonanţa de urgenţă, decid când va ajunge la promulgare", a adăugat şeful statului.

Amintim că premierul Ponta nu putea renunţa la titlul de doctor în drept fără să recunoască plagiatul şi, prin urmare, fără a răspunde penal pentru furt intelectual, astfel că a dat, în ultima şedinţă de Guvern din 2014, o ordonanţă de urgenţă care permite renunţarea la titlul de doctor, fără nicio explicaţie.

Utilizând această pârghie legislativă, premierul Ponta a scăpat şi de răspunderea penală şi de obligaţia de a înapoia banii încasaţi de la stat ca spor de doctorat. De asemenea, dacă premierul era declarat plagiator până să apuce să renunţe la diplomă, îşi pierdea şi calitatea de avocat pe care a obţinut-o cu ajutorul diplomei de doctor.

Jurnalistul Cătălin Prisăcariu a arătat că "din cariera universitară şi cea de avocat (ambele posibile datorită unui doctorat care s-a dovedit a fi un plagiat grosolan), Ponta a câştigat peste 700.000 de euro (vreo 400.000 de euro bani gheaţă, restul de 300.000 de euro în apartamente)."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor