Stelian Ion: Nu voi accepta ca Secţia Specială să fie transformată într-un alt SIIJ, dar cu altă denumire

Stelian Ion
Stelian Ion (Screenshot)

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a declarat că nu va accepta ca Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) să fie transformată într-o secţie similară, dar cu altă denumire, în cadrul Parchetului General.

“Au fost mai multe runde de dezbateri în Senat. Este vorba despre găsirea celor mai potrivite soluţii pentru a trece acest proiect. Din punctul meu de vedere, şi al Guvernului, proiectul ar fi trebuit să treacă fără niciun amendament, fără alte garanţii, însă există şi alte opinii în Parlament şi aceste opinii trebuie armonizate. În niciun caz nu voi accepta, ca ministru al Justiţiei, ideea de a transforma SIIJ-ul actual într-un alt SIIJ, cu altă denumire, în cadrul Parchetului General. (...) Actuala formă, care a trecut de Camera Deputaţilor, nu înfiinţează un alt SIIJ, însă prevede un mecanism care a fost şi el criticat de o parte a societăţii civile şi de o parte a magistraţilor. De aceea, va trebui să clarificăm şi acest aspect”, a precizat ministrul Justiţiei, citat de Agerpres.

De asemenea, Stelian Ion consideră că varianta cea mai bună este “să se dea vot pe varianta Guvernului”, adăugând că, în cazul în care această variantă nu va întruni o majoritate, atunci fie se va bloca proiectul, fie se va ajunge la o soluţie de compromis, “nu cea mai fericită, dar, în orice caz, nu una dezastruoasă, care presupune o formă de garanţie care nu este de dorit pentru viitor”.

“Multe condamnări la CEDO înseamnă că Justiţia nu şi-a făcut aşa cum ar trebui treaba sau înseamnă deopotrivă că legislaţia ţării este atât de întortocheată şi de atât de ambiguă, încât judecătorii pronunţă hotărâri în baza acelor legi foarte ciudate. O critică aproape constantă din partea GRECO, din partea Comisiei de la Veneţia legată de modalitatea de a răspunde, de angajarea răspunderii magistraţilor a fost legată de factorul politic care este implicat în această procedură de regres, de despăgubiri faţă de magistraţi, şi anume implicarea Ministerului Finanţelor a fost aspru criticată. Aşa încât propunerea va fi ca Ministerul Finanţelor să nu mai facă el însuşi o apreciere, pentru că nu are căderea să facă acest lucru. Important este ca inspecţiile judiciare, CSM şi celelalte instituţii să redea credibilitatea Justiţiei, de care este atâta nevoie”, a mai afirmat ministrul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne