Stelian Ion acuzat că l-ar fi ameninţat cu închisoarea pe şeful unei Curţi de Apel. Magistratul neagă pretinsul conflict

Stelian Ion - gov.ro
Stelian Ion - gov.ro (Epoch Times România)

Judecătorul Cristi Danileţ, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a atras atenţia, miercuri, asupra unei discrepanţe majore între acuzaţiile lansate de mai mulţi magistraţi la adresa ministrului Justiţiei şi poziţia adoptată de o presupusă victimă a acestuia. Mai exact, 12 preşedinţi de curţi de apel au acuzat că şeful Curţii de Apel Timişoara ar fi fost ameninţat cu închisoarea de Stelian Ion pentru cazul în care va trece peste restricţiile bugetare şi va decide să majoreze salariile grefierilor. Însă magistratul timişorean a negat pretinsul conflict.

“12 preşedinţi de curţi de apel au semnat o scrisoare împotriva ministrului justiţiei prin care reacţionează la - chipurile - ameninţările ministeriale aduse preşedintelui de curte de apel de la Timişoara. Numai că, surpriză, preşedintele CA Tm zice că el nu a fost ameninţat, că el nu s-a plâns nimănui, că are o colaborare bună cu Ministerul.

Cred că ar trebui ca şefii instituţiilor ce se numesc curţi de apel să fie mai echilibraţi, să verifice informaţiile înainte de a lua poziţii publice şi, mai ales, să nu îşi exhibe funcţiile ca şi cum ar vorbi în numele corpului magistraţilor ce îşi desfăşoară activitatea în acele instituţii”, a precizat Danileţ pe pagina sa de Facebook.

Toată povestea a început după ce 12 preşedinţi de Curţi de Apel din ţară au publicat o scrisoare deschisă în care “condamnă ferm presiunile inadmisibile pe care ministrul Justiţiei, Stelian Ion, le face pentru ca hotărâri judecătoreşti definitive să nu fie puse în executare şi îşi exprimă solidaritatea deplină cu preşedintele Curţii de Apel Timişoara, faţă de răspunsul revoltător transmis acestuia”, se arată în textul scrisorii publicate pe site-ul Curţii de Apel Cluj.

Semnatarii scrisorii au mai afirmat că Stelian Ion “ameninţă pur şi simplu cu răspunderea penală un preşedinte al curţii de apel dintr-o ţară membră a Uniunii Europene pentru că a îndrăznit să informeze ordonatorul principal de credite despre obligaţiile ce îi revin în temeiul unor hotărâri judecătoreşti executorii de drept”.

Răspunsul preşedintelui Curţii de Apel Timişoara, judecătorul Mircea Creţu, nu s-a lăsat întârziat. Acesta a susţinut pentru Impact Press că le mulţumeşte tuturor celor care au sărit în apărarea sa, însă i-a asigurat că nu există niciun conflict cu ministrul Justiţiei şi nici vorbă să se simtă ameninţat.

“Mie mi se pare flatant să fiu apărat de mai multe persoane faţă de ministrul Justiţiei, care, în realitate, nu m-a avertizat, niciodată, şi, cu atât mai puţin, m-ar fi ameninţat. Relaţia Curţii de Apel Timişoara cu Ministerul Justiţiei, cu CSM, cu toate instituţiile din sistemul judiciar se bazează pe bună-credinţă şi respect reciproc, pe folosirea dialogului sub formă de politeţe instituţională. În opinia mea, a menţiona limitele de pedeapsă ale unei infracţiuni, nu înseamnă, nici pe departe, lansarea vreunei ameninţări.

Pretinsa ameninţare a ministrului Justiţiei a fost anunţată tendenţios şi cu rea-credinţă de un grefier al Tribunalului Timiş, care este lider de sindicat. Şi-a motivat eşecul majorării salariilor grefierilor cu 45 la sută, cum a cerut la protestul din iarnă, însă ar fi trebuit să ştie că o asemenea majorare este ilegală, în condiţiile în care Legea 153/2017 privind salarizarea unitară, la articolul 45, prevede posibilitatea acordării unui spor maxim de 30 la sută”, a afirmat judecătorul Mircea Creţu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne