Stelian Ion a răbufnit: Cei din PSD-PNL-UDMR au spus astăzi că nu îi interesează regulile Uniunii Europene

Stelian Ion
Stelian Ion

Coaliţia PSD-PNL-UDMR menţine instrumentele de presiune şi constrângere a judecătorilor, a acuzat, joi, fostul ministru USR al Justiţiei Stelian Ion.

"Astăzi, deputaţii PSD-PNL-UDMR au votat împotriva abrogării prevederii care, în prezent, atrage răspunderea disciplinară a magistraţilor dacă nu respectă deciziile CCR sau deciziile Înaltei Curţi în recursurile în interesul legii, atunci când acestea intră în contradicţie cu dreptul european. Suntem în situaţia în care un judecător curajos, dacă ţine cont de deciziile Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, şi nu de deciziile CCR, patronate de fostul pesedist Valer Dorneanu, riscă să fie hărţuit prin acţiuni disciplinare de Inspecţia judiciară a CSM şi chiar sancţionat disciplinar", a declarat Stelian Ion.

În opinia liderului USR, cei de la PSD-PNL-UDMR au spus astăzi, prin votul lor din Camera Deputaţilor, că nu îi interesează regulile Uniunii Europene, că supremaţia dreptului european - consfinţită chiar prin Constituţie – este o vorbă în vânt şi că magistraţii nu pot fi liberi să decidă, ci doar să respecte îndrumarea CCR.

"Este total greşit, pentru că judecătorul naţional este astfel împiedicat să facă o apreciere, să analizeze din punct de vedere juridic speţa, pentru că, dacă o face, riscă sancţiuni disciplinare, putând fi chiar exclus din magistratură. PSD-PNL-UDMR au dat astăzi un semnal foarte periculos, într-o perioadă în care avem nevoie de coeziune în Uniunea Europeană, care se poate realiza numai prin respectarea aceluiaşi set de reguli şi de valori. Nu este vorba despre faptul că deciziile CCR sau ÎCCJ nu sunt obligatorii. Ci doar trebuie lăsate nişte mecanisme care să îi poată da judecătorului naţional posibilitatea de a alege când să aplice o decizie a instanţei europene şi când să aplice deciziile CCR", a punctat Stelian Ion.

În final, fostul ministru al Justiţiei şi-a exprimat speranţa că această greşeală se va repara la Senat.

"Cine îşi doreşte acum slăbirea coeziunii Uniunii Europene în ceea ce priveşte funcţionarea statului de drept şi a justiţiei?", a conchis Stelian Ion.