Stefan Fule: "Suntem nevoiţi să extindem şi să înăsprim standardele"

Stefan Fule, comisarul european pentru Extindere a declarat că admiterea României şi Bulgariei în Uniunea Europeană a pus sub semnul întrebării credibilitatea procesului de extindere a Uniunii Europene, atât statele membre cât şi cele candidate devenind nemulţumite de ritmul lent al procesului integrării.
Loredana Diacu
26.06.2014

alte articole

Ştefan Fule,Comisarul European pentru Extindere (Epoch Times România)
Loredana Diacu
26.06.2014

Stefan Fule, comisarul european pentru Extindere a declarat că admiterea României şi Bulgariei în Uniunea Europeană a pus sub semnul întrebării credibilitatea procesului de extindere a Uniunii Europene, atât statele membre cât şi cele candidate devenind nemulţumite de ritmul lent al procesului integrării.

Întrebat în cadrul unui interviu acordat Euractiv Cehia şi citat de Mediafax ce schimbări au avut loc în domeniul procesului de extindere în ultimii cinci ani, Stefan Fule a declarat că ultima extindere, cea în urma căreia România şi Bulgaria au intrat în UE, a ridicat o serie de semne de întrebare în legătură cu credibilitatea întregului proces.

"Multe lucruri. Atât statele membre, cât şi cele candidate simt o oboseală în legătură cu ritmul lent al procesului de extindere. În primul rând, ultima extindere, cu România şi Bulgaria, a ridicat o serie de semne de întrebare în legătură cu credibilitatea întregului proces, pentru că a fost prima dată când UE a decis să introducă un mecanism special de cooperare şi verificare în cazul unor state membre. Cea mai mare provocare a fost restabilirea credibilităţii pierdute privind procesul de extindere. Suntem nevoiţi să extindem şi să înăsprim standardele. Statele candidate trebuie să demonstreze că legislaţia adoptată este funcţională", a afirmat comisarul european care, nu mai demult de ieri a fost oaspete la Cotroceni, alături de numeroşi şefi de state şi guverne din sud-estul Europei, prezenţi la summitul SEECP. În cadrul summitului, Fule nu a făcut nicio declaraţie de presă din care să rezulte că intrarea României şi Bulgăriei în UE ar fi detrimentală credibilităţii procesului de aderare.

"Înainte ca eu să încep să lucrez pentru Comisia Europeană, statele membre aveau la dispoziţie doar câteva instrumente de a influenţa sau chiar a bloca extinderea. Acum au peste 100 de posibilităţi de a face acest lucru. Noi nu vrem să încetinim procesul de extindere. Dar orice stat membru are acum mai multe posibilităţi de a monitoriza calitatea bună a nivelului de pregătire a statelor membre", a mai declarat Fule pentru Euractiv Cehia.

De altfel, acestea nu sunt primele afirmaţii de acest gen făcute de Fule. La finele lui ianuarie 2013, făcând referire la România şi Bulgaria, care au aderat la UE în 2007 după ce le-a fost impus un mecanism de monitorizare generat de problemele de corupţie, comisarul european pentru aderare a declarat că Uniunea Europeană şi-a învăţat lecţia şi, în viitor, va accepta ca viitori membri doar ţările care sunt deplin pregătite pentru aderare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor