Statistici NEGRE: Kievul se plânge că Armata Rusă a lovit cu 1.000 de rachete şi proiectile reţeaua electrică

Oraşul Mariupol, aprilie 2022
Oraşul Mariupol, aprilie 2022 (Getty Images)

Forţele ruse au lansat peste 1.000 de rachete şi proiectile asupra reţelei electrice din Ucraina, care funcţionează în continuare în pofida pagubelor majore suferite, a declarat miercuri agenţia de presă ucraineană Interfax, citând un oficial de rang înalt.

De asemenea, Volodimir Kudriţki, directorul general al operatorului de reţea Ukrenergo, a susţinut, la o reuniune organizată de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), că oficialii săi caută echipamentele complexe necesare pentru reparaţii.

Opt valuri recente de lovituri aeriene ruseşti asupra infrastructurii critice au afectat grav reţeaua şi au dus la întreruperi de urgenţă şi planificate în întreaga ţară.

“Aceste atacuri reprezintă cea mai mare lovitură la o reţea electrică pe care omenirea a văzut-o vreodată. Peste 1.000 de obuze şi rachete au fost trase asupra instalaţiilor şi liniilor electrice, inclusiv asupra substaţiilor.

Ucraina are acum un deficit grav de capacitate de generare, chiar dacă consumul a scăzut cu 25-30% faţă de perioada antebelică. Sistemul funcţionează în continuare, este integrat, nu este rupt sau deconectat”, a menţionat Kudriţki.

Ulterior, preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina măreşte zilnic furnizarea de energie electrică, dar a remarcat problemele din Kiev şi din alte câteva regiuni.

"Nu trebuie să uităm... că este imposibil să restabilim 100% din sistemul energetic, aşa cum era înainte de începutul terorii energetice ruseşti", a adăugat Zelenski, citat de The Guardian, într-un discurs video.

"Este nevoie de timp. De aceea, întreruperile programate continuă în majoritatea oraşelor şi districtelor", a continuat liderul de la Kiev.