Statele Unite anunţă că pregătesc sancţiuni punctuale împotriva lui Vladimir Putin în cazul unei agresiuni împotriva Ucrainei

Capitoliul Statelor Unite ale Americii, sediul Congresului american.
Capitoliul Statelor Unite ale Americii, sediul Congresului american. (Karen Bleier/AFP/Getty Images)

Miercuri, 12 ianuarie 2022, senatori democraţi au propus un proiect de lege, susţinut şi de administraţia Biden, de instituire a unor sancţiuni punctuale împotriva oficialilor de rang înalt din Rusia şi a preşedintelui Vladimir Putin în cazul unei agresiuni contra Ucrainei, transmite Reuters.

Evoluţia survine după ce convorbirile dintre Statele Unite şi Consiliul NATO-Rusia pe de o parte, şi Rusia de cealaltă parte au ajuns într-un impas.

Deşi administraţia rusă a semnalat că va lovi cu sancţiuni o eventuală acţiune de forţă a Rusiei asupra Ucrainei, a respins totodată, o implicare militară în eventualul conflict.

Legislaţia propusă în Senatul american de mai mulţi democraţi include prevederi care să contribuie la consolidarea securităţii Ucrainei şi încurajează Statele Unite ”să ia în considerare toate măsurile disponibile şi adecvate” pentru a se asigura că proiectul Nord Stream 2, ”un instrument malign” al influenţei Moscovei, nu va deveni operaţional.

”Această legislaţie arată în mod absolut că Senatul Statelor Unite nu va sta cu mâinile în sân, în timp ce Kremlinul ameninţă cu o nouă invazie a Ucrainei”, a spus senatorul democrat Robert Menendez, preşedintele Comisiei de relaţii externe a Senatului.

Proiectul propus în Senatul SUA de către democraţi ar viza şi companiile din Rusia care oferă sisteme securizate de tranzacţii financiare, precum SWIFT, folosite de bănci.