Spoturi tv şi radio, flyere şi broşuri: Sumele uriaşe cheltuite de instituţiile statului pe servicii de publicitate [Fanatik]
Instituţiile statului alocă bugete generoase pentru campanii de publicitate ce servesc diverselor proiecte pe care le derulează. Cel mai recent contract de acest fel a fost parafat de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) şi, potrivit datelor de pe platforma achiziţiilor publice, consultate de Fanatik, valoarea contractului este de 2.100.840 lei (aproximativ 425.000 de euro).
AEP a publicat, pe 20 aprilie 2023, un anunţ pentru participarea la o licitaţie în urma căreia se va atribui contractul “Servicii de informare şi publicitate în vederea desfăşurării unei campanii de informare şi conştientizare a alegătorilor privind aspectele de integritate, etică, anti-corupţie şi anti-mită specifice proceselor electorale”.
Potrivit sursei citate, proiectul are şase etape: strategia campaniei de informare şi conştientizare; creaţia şi producţia a două spoturi video; creaţia şi producţia a 4 spoturi audio; media plan care să conţină difuzare şi promovare TV pe durata a 5 luni şi difuzare şi promovare radio pe durata a 5 luni.
De asemenea, se vor mai face promovare în mediul online: creaţie, producţie, afişare şi promovare de bannere web animate şi campanie de promovare în mediul online prin social media. AEP foloseşte această campanie înainte de anul 2024, când vor avea loc alegeri locale, parlamentare, europarlamentare şi prezidenţiale.
Reamintim că, pe 9 martie 2023, Ministerul Sănătăţii a publicat un anunţ de participare în urma căruia se va atribui contractul, încadrat la servicii de publicitate, intitulat “Achiziţia de servicii de organizare şi derulare a campaniei de conştientizare asupra importanţei vaccinării şi imunizării, în cadrul proiectului ‘Dezvoltarea şi introducerea de sisteme şi standarde în Ministerul Sănătăţii ce optimizează procesele decizionale privind activitatea de vaccinare în România – ROVAC’”.
Conform Fanatik, valoarea contractului este de 6.244.510,35 lei (aproximativ 1.250.000 euro) şi va avea o durată de 6 luni.
În plus, pe 3 martie 2023, Compania Naţională de Investiţii a parafat un contract de 1.650.000 lei (aproximativ 335.000 euro), cu o durată de un an, intitulat “Achiziţie servicii de promovare”. Principalele obiective ale campaniei sunt informarea eficientă despre activitatea CNI şi creşterea încrederii beneficiarilor şi utilizatorilor finali în instituţia CNI.
Totodată, pe 21 septembrie 2022, compania Hidroelectrica a semnat un contract în valoare de 8.242.500 lei (aproximativ 1.675.000 euro), cu o durată de trei ani, pentru “Achiziţia de servicii de informare şi publicitate”. Se vor realiza spoturi tv şi radio, materiale promoţionale ca flyere şi broşuri, dar şi conferinţe de presă în care să se facă reclamă activităţii companiei de stat, se arată în caietul de sarcini consultat de Fanatik.
Articolul integral aici.