Spital din Colorado condiţionează efectuarea unui transplant de rinichi de vaccinare

(Brendan Smialowski/AFP/Getty Images)

UCHealth, un sistem de asistenţă medicală cu sediul în Aurora, Colorado, a adoptat noi reguli de transplant, care necesită vaccinarea completă a pacienţilor.

Ca urmare a deciziei, o femeie din Colorado cu insuficienţă renală în stadiul 5 se străduieşte să găsească un nou spital pentru a face transplant, în condiţiile în care sistemul de sănătate le-a acordat 30 de zile pentru a se vaccina, sub ameninţarea că va fi scoasă de pe lista de transplanturi.

Leilani Lutali a primit o scrisoare de la UCHealth, săptămâna trecută, în care se explica faptul că ea, împreună cu donatoarea ei, Jaimee Fougner, trebuie să se vaccineze până la sfârşitul lunii octombrie, în caz contrar fiind eliminaţi de pe lista de transplanturi.

În august, UCHealth i-a transmis lui Lutali că vaccinarea nu este o cerinţă pentru operaţia de transplant. „La sfârşitul lunii august, au confirmat că nu era nevoie de niciun vaccin COVID în acel moment”, a spus ea. „Dar pe 28 septembrie, eu şi Jaimee am aflat că au această politică în legătură cu vaccinarea COVID atât pentru donator, cât şi pentru beneficiar”.

Cele două femei sunt acum în căutarea unui spital din Colorado care să efectueze transplantul pentru persoane nevaccinate.