Şoşoacă, portavocea Moscovei: Până ajunge NATO aici, cred că Rusia ne spulberă de pe faţa pământului

Diana Şoşoacă
Diana Şoşoacă

Senatoarea independentă, fostă AUR, Diana Iovanovici Şoşoacă a avut recent un discurs controversat în Senat, la şedinţa în care fusese propus spre promulgare Proiectul de lege pentru ratificarea Acordului între Guvernul României şi Cabinetul de Miniştri al Ucrainei privind cooperarea în domeniul tehnico-militar, semnat la Bucureşti, la 5 septembrie 2020.

“Aparent avem de-a face cu o înţelegere inofensivă între două state vecine. În realitate, acest acord care se încearcă a se încheia de vreo 20 de ani, nu ştiu ce ne-a apucat acum, are o bătaie mult mai lungă”, susţine controversata senatoare.

În discursul său, care pare a fi un avertisment al Kremlinului pentru România, Şoşoacă susţine că, dacă acest tratat va fi semnat, România va deveni “carne de tun” în litigiul Ucrainei cu Rusia, apărut după anexarea Crimeei la Federaţia Rusă.

Demnitarul este de părere chiar că România “nu are vreun motiv să încheie un acord de ‘no combat’ cu Ucraina” şi afirmă că noul acord “are un alt sens”.

“E clar că România, care este stat NATO, nu are vreun motiv să încheie un acord de ‘no combat’ cu Ucraina pentru că, nu ştiu dacă vă aduceţi aminte, dar una dintre condiţiile pe care a trebuit să le îndeplinim la intrarea noastră în NATO a fost să avem tratate de bună vecinătate cu toate statele vecine, deci cu Ucraina avem tratat de bună vecinătate. Noul acord pe care îl discutăm acum are un alt sens. Ucraina nu ne poate garanta nicio susţinere în cazul în care România ar fi atacată de un stat inamic – un caz ipotetic, evident. În schimb, noi garantăm Ucrainei susţinerea militară a României în situaţia în care acest stat ar fi atacat”, declară Diana Şoşoacă.

În retorica sa, demnitarul se întreabă “oare cine ar putea ataca Ucraina?” şi se foloseşte de prilej pentru a aminti celor care or fi uitat, că Rusia şi China au încheiat între ele un tratat de susţinere, fiind două dintre cele trei mari puteri ale lumii.

“În nici un caz un alt stat NATO. Prin eliminare, cine ar rămâne? Federaţia Rusă care, întâmplător, are şi tratat de susţinere cu China! Deci cele două mari puteri din cele trei din lume. Astfel că la acest moment, când Ucraina are un litigiu declanşat din momentul în care Moscova a decis anexarea Crimeei şi ne mai aducem aminte că în urmă cu o lună Ucraina a declanşat un conflict cu Federaţia Rusă”, a ţinut să sublinieze Şoşoacă.

Şi pentru ca mesajul transmis să fie clar, senatoarea fostă AUR avertizează că România, în situaţia dată, este “carne de tun”, întrucât “până ajunge NATO aici, [Rusia – n.r.] ne spulberă de pe faţa pământului”. Aşa că ar fi bine “să ne mai gândim înainte de a semna Tratatul”.

“Noi, în acest moment, suntem carne de tun. Nici nu vreau să îmi închipui ce s-ar întâmplă în cazul în care Ucraina ar fi atacată de Rusia iar noi am fi obligaţi să ne luptăm cu Rusia! Până ajunge NATO aici, cred că ne spulberă de pe faţa pământului. Consider că ar trebui să ne mai gândim la semnarea acestui Tratat, având în vedere situaţia geopolitică la acest moment”, a conchis Şoşoacă

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne