Shell ar putea fi nevoită să renunţe la o participaţie de 3 miliarde de lire sterline într-o uzină de gaz din Rusia

.
. (Joe Raedle / Getty Images)

Shell ar putea fi nevoită să renunţe la o investiţie de 3 miliarde de lire sterline într-o imensă uzină de gaz din Rusia, după ce Vladimir Putin a ameninţat că va confisca drepturile asupra proiectului.

Kremlinul a declarat că intenţionează să transfere drepturile asupra uzinei Sakhalin-2, situată în extremitatea estică a Rusiei, către o nouă companie rusă, invocând securitatea economică şi interesele naţionale.

Putin a semnat un decret emis de Kremlin care acordă părţilor interesate o lună pentru a spune dacă vor prelua o participaţie în noua companie. În cazul în care refuză să se înscrie, investitorii îşi pot pierde banii.

Shell deţine o participaţie de 27,5% în instalaţia de gaz natural lichefiat (GNL). După invazia Rusiei în Ucraina, Shell a promis că va renunţa la proiect şi a declarat că nu va mai investi în Rusia.

Participaţia sa a fost evaluată la 4,1 miliarde de dolari, iar directorul general al Shell, Ben van Beurden, a declarat săptămâna aceasta că societatea face progrese în vânzarea acesteia. Se pare că firmele energetice de stat chinezeşti sunt interesate să cumpere participaţia.
Moscova va avea ultimul cuvânt de spus în ceea ce priveşte persoanele care pot intra în noua companie.

Cea mai mare parte a gazului de la proiect este folosită pentru aprovizionarea Japoniei, iar două dintre cele mai mari case comerciale ale ţării, Mitsubishi şi Mitsui, deţin împreună 22,5% din proiect.

Ministrul japonez al Comerţului, Koichi Hagiuda, a declarat vineri că ţara ia în considerare înlocuirea importurilor de GNL din Rusia prin creşterea cantităţii de gaz provenit din alte surse. Nu se aşteaptă ca decretul să întrerupă livrările de GNL pe termen scurt.

Putin a limitat livrările de gaze în Europa de la invazia din Ucraina. Ţările europene s-au grăbit să îşi umple instalaţiile de depozitare a gazelor de teama unei întreruperi complete a livrărilor de gaze ruseşti.

Uniper, proprietarul centralei electrice Ratcliffe-on-Şoar din Nottinghamshire, a declarat joi că se află în discuţii cu guvernul german pentru a obţine sprijin de urgenţă din partea statului după ce Rusia şi-a redus livrările de gaze.

Un purtător de cuvânt al Shell a declarat: "În calitate de acţionar, Shell a acţionat întotdeauna în cel mai bun interes al Sakhalin-2 şi în conformitate cu toate cerinţele legale aplicabile. Suntem la curent cu decretul şi evaluăm implicaţiile acestuia. Nu avem alte comentarii în acest moment".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie