Serviciul Secret armean anunţă că a neutralizat un complot vizând asasinarea premierului

Premierul armean Nikol Pashinian
Premierul armean Nikol Pashinian (Getty Images)

Oficialii armeni din domeniul securităţii au anunţat că au zădărnicit o tentativă de asasinare a premierului Nikol Paşinian, planificată de mai mulţi adversari politici ai săi.

Incidentul survine pe fondul creşterii indignării multor armeni faţă de acordul de pace pe care Paşinian l-a semnat, sub medierea Moscovei, cu Azerbaidjanul. Numeroşi analişti au descris tratatul de pace drept o „capitulare” a Armeniei, şi o recunoaştere a înfrângerii Armeniei în conflictul din Nagorno-Karabah.

Serviciul Naţional Armean de Securitate (NSS) a dezvăluit într-o declaraţie că „unul dintre opozanţii politici ai guvernului a strâns şi depozitat un număr important de arme, muniţii şi explozivi şi a perfectat un acord cu liderii unor partide care operează în Armenia şi Karabah pentru a prelua puterea şi a-l asasina pe premier".

"Liderii partidelor, politicieni anti-guvernamentali, susţinătorii lor şi foşti înalţi oficiali se pregăteau să încerce să asasineze un om de stat şi să uzurpe puterea", se arată în comunicat.

La începutul săptămânii trecute, protestatari violenţi au asaltat parlamentul Armeniei la Erevan, după ce Paşinian a semnat, luni seară, un acord cu Azerbaidjanul, mediat de Rusia, pentru încetarea imediată a ostilităţilor în Nagorno-Karabah.

La momentul respectiv, armata azeră, sprijinită de Turcia, obţinuse câştiguri semnificative. Armenia, de cealaltă parte, a fost lăsată să se descurce de una singură, deşi are un acord de securitate încheiat cu Rusia.

Potrivit Reuters, "Paşinian a fost supus unor presiuni, mii de manifestanţi protestând de marţi şi cerându-i să demisioneze din cauza acordului de încetare a focului, semnat cu Azerbaidjanul, care a asigurat câştiguri teritoriale pentru Azerbaidjan în Nagorno-Karabah, după şase săptămâni de lupte".

Paşinian a răspuns furiei larg răspândite în rândul publicului armean spunând că nu a avut de ales şi a trebuit să semneze acordul pentru a preveni alte pierderi teritoriale şi pierderi majore de vieţi omeneşti.

S-au dat puţine detalii cu privire la cât de mult a avansat complotul care îl avea drept ţintă pe Paşinian sau cum a fost descoperit, dar au fost făcute arestări: „NSS a declarat că fostul său director, Artur Vanetsyan, fostul şef al fracţiunii parlamentare Partidul Republican Vahram Baghdasaryan şi veteranul de război Ashot Minasyan au fost arestaţi", a raportat Reuters.

Vanetsyan a fost şi şef al serviciului de securitate naţională al Armeniei, sugerând că complotul ajunsese în cercurile superioare ale guvernului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe