Serviciul de spionaj sud-coreean avertizează: Coreea de Nord are suficient uraniu pentru a construi zeci de bombe

Centrifuge pentru îmbogăţirea uraniului. (Captură Foto)
Redacţia
27.09.2024

Coreea de Nord a îmbogăţit probabil suficient uraniu pentru a construi un număr „de două cifre” de bombe şi face progrese în eforturile sale de a dezvolta rachete mai puternice şi mai precise care vizează rivala Coreea de Sud, a declarat joi agenţia de spionaj a Seulului în faţa parlamentarilor, potrivit AP.

Informarea parlamentară cu uşile închise a Serviciului Naţional de Informaţii a avut loc după ce Coreea de Nord a oferit o viziune rară asupra unei instalaţii secrete de producere a uraniului de calitate militară la începutul acestei luni, în timp ce liderul Kim Jong-un şi-a reiterat obiectivul de a-şi creşte „exponenţial” stocul de arme nucleare.

Agenţia sud-coreeană a apreciat că dezvăluirea instalaţiei de către Kim a fost probabil o declaraţie de sfidare faţă de Washington înaintea alegerilor prezidenţiale din SUA şi a fost menită să prezinte pe plan intern realizările sale militare, în contextul adâncirii dificultăţilor economice, potrivit lui Lee Seong-kweun, unul dintre parlamentarii care au participat la şedinţă.

Când a fost întrebată despre capacitatea de combustibil pentru bombe a Coreei de Nord, agenţia a declarat că Phenianul are probabil aproximativ 70 de kilograme de plutoniu şi o cantitate nespecificată, dar considerabilă, de uraniu de calitate militară, care ar fi suficientă pentru a construi „cel puţin un număr cu două cifre” de arme, a spus Lee.

În timp ce presa de stat nord-coreeană nu a dezvăluit locaţia instalaţiei de îmbogăţire a uraniului pe care Kim a vizitat-o la 13 septembrie, agenţia sud-coreeană a declarat că este probabil să fie vorba de un sit din Kangson, în apropiere de capitala nord-coreeană Phenian, a declarat Park Sun-won, un alt deputat care a participat la şedinţa de informare.

Împreună cu principalul complex nuclear nord-coreean din oraşul Yongbyon, uzina Kangson este unul dintre cele două situri cunoscute din Coreea de Nord care au fost legate de activităţi de îmbogăţire a uraniului. Unii analişti spun că Phenianul are probabil şi alte situri ascunse pentru îmbogăţirea uraniului.

Vizita lui Kim la situl de îmbogăţire a uraniului a fost urmată, câteva zile mai târziu, de un test cu rachetă nord-coreean, în timp ce ţara continuă să îşi etaleze capacităţile de înarmare în contextul adâncirii confruntărilor cu Washingtonul şi Seulul.

Presa de stat nord-coreeană a declarat că testele lansate la 18 septembrie au implicat două tipuri de rachete noi - una proiectată să transporte focoase convenţionale „super-mari” şi cealaltă o rachetă de croazieră „strategică”, un termen care implică faptul că a fost dezvoltată pentru lovituri nucleare.

Rapoartele mass-mediei de stat nord-coreene privind testele au sugerat că Phenianul îmbunătăţeşte capacităţile armelor, care sunt concepute pentru a efectua lovituri de precizie asupra ţintelor sud-coreene, au declarat parlamentarii parafrazând agenţia sud-coreeană de spionaj.

Unii analişti speculează că statul nord-coreean ar putea încerca să crească presiunea asupra Washingtonului prin efectuarea unui test nuclear înainte de alegerile prezidenţiale din SUA.

Dar agenţia sud-coreeană de spionaj a estimat că Phenianul ar putea aştepta până după alegeri pentru a efectua un test nuclear, deoarece există alte măsuri pe care ar putea dori să le încerce mai întâi, cum ar fi testarea unei rachete cu rază lungă de acţiune care să vizeze teritoriul continental al SUA sau lansarea unui satelit militar de recunoaştere, a declarat Lee.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor