Serviciile secrete israeliene susţin că Iranul ar pregăti un atac terorist la Cupa Mondială de fotbal

Proteste în Iran
Proteste în Iran (Captură ecran - Associated Press)

Şeful serviciilor de informaţii militare israeliene a avertizat, în această săptămână, că Iranul pregăteşte un atac la locurile de desfăşurare a Cupei Mondiale de fotbal din Qatar, pe fondul protestelor actuale împotriva regimului, informează The Times of Israel.

General-maior Aharon Haliva a descris că se aşteaptă ca oficialii de la Teheran să devină din ce în ce mai disperaţi pe fondul protestelor "anti-hijab", care durează de câteva luni, astfel că probabilitatea ca aceştia să se răzbune printr-un atac terorist major devine din ce în ce mai mare.

"Există o preocupare reală în cadrul regimului că ar putea fi pus în pericol. În acest stadiu nu văd un risc pentru regim..., dar pe măsură ce presiunea asupra Iranului creşte, inclusiv presiunea internă, răspunsul iranian este mult mai agresiv, aşa că ar trebui să ne aşteptăm la acţiuni mult mai agresive în regiune şi în lume", a declarat Haliva.

"Vă spun că iranienii se gândesc acum să atace şi Cupa Mondială din Qatar. Singurul lucru care îi reţine este modul în care vor reacţiona cei din Qatar", a mai spus el.

Declaraţia a fost făcută luni, la Tel Aviv, Haliva calificând protestele în curs de desfăşurare care au acaparat tot mai mult campusurile universitare şi străzile marilor oraşe din Republica Islamică drept "extrem de grave" şi care acum devin rapid o "rebeliune civilă".

"Numărul de morţi, atacurile asupra simbolurilor naţionale - acest lucru este foarte îngrijorător pentru regim, mai ales combinat cu sancţiunile, cu presiunea internaţională existentă şi cu situaţia economică dificilă", a descris şeful serviciilor de informaţii militare.

Ministrul israelian demisionar al Apărării Benny Gantz a susţinut, de asemenea, predicţia legată de Cupa Mondială, susţinând că iranienii sunt pregătiţi să creeze instabilitate în afara ţării lor.

Între timp, liderii iranieni au acuzat că protestele şi tulburările sunt un complot străin, spirală de violenţe, care a făcut zeci de victime în rândul poliţiei şi serviciilor de securitate, fiind alimentată de serviciile de informaţii israeliene şi americane. Peste 320 de persoane au murit de la începutul demonstraţiilor. Autorităţile i-au denunţat pe "răzvrătiţi".

În ceea ce priveşte afirmaţiile potrivit cărora Iranul ar putea plănui un atac asupra Cupei Mondiale, rămâne complet neclar dacă acestea se bazează pe informaţii solide. În schimb, par mai degrabă acuzaţii speculative, care sunt tipice din partea oficialilor israelieni de fiecare dată când are loc un eveniment internaţional major mediatizat în regiunea Orientului Mijlociu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe