Serviciile de la Chişinău blochează mai multe site-uri de ştiri din Rusia şi un portal anti-UE din R. Moldova

Serviciul de Informaţii şi Securitate din R. Moldova (gov.md)
Maria Maevschi
29.09.2024

Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) de la Chişinău a solicitat blocarea accesului moldovenilor pe alte şase portaluri de ştiri din Federaţia Rusă şi un portal de care promova propagandă anti-UE din Republica Moldova, notează Europa Liberă.

Astfel, o companie de telecomunicaţii de la Chişinău, care a executat ordinul Serviciului de Informaţii şi Securitate, a publicat şi lista paginilor respective, fiind vorba despre: nuacum.eu; ria.ru; gazetacrimea.ru; crimea.gov.ru; crimea.ria.ru; crimea24tv.ru, ultimele patru portaluri fiind din Crimeea ocupată forţat de Rusia.

Blocarea a fost comentată, pentru RIA Novosti, de deputatul rus Leonid Kalaşnikov, şeful comitetului Dumei ruse pentru relaţii cu statele CSI. Potrivit acestuia, blocarea ar fi avut loc din nevoia de a limita influenţa Rusiei înaintea alegerilor moldovene.

„Ei (autorităţile de la Chişinău – n.r.) îşi rezolvă propriile obiective. Acum ei merg spre alegeri şi, bineînţeles, că au nevoie să deconecteze Rusia”, a declarat Kalaşnikov, potrivit sursei citate.

Menţionăm că şeful Serviciul de Informaţii şi Securitate de la Chişinău, Alexandru Musteaţă, vorbeşte despre intensificarea războiului hibrid, inclusiv prin intermediul propagandei, desfăşurat de Federaţia Rusă pe întreg teritoriul Republicii Moldova, cu scopul de a-l menţine în spaţiul său de influenţă, a compromite aderarea la Uniunea Europeană, precum şi a deturna toate proceselor democratice, în de la începutul acestui an.

În baza datelor operative colectate, confirmate şi sistematizate, SIS a accentuat obiectivele, actorii, instrumentele şi tacticile aplicate de Moscova la adresa proceselor democratice, cu scopul de a compromite integrare europeană, imixtiune în cadrul alegerilor prezidenţiale şi referendumului din anul 2024, precum şi accederea în Parlamentul de la Chişinău în 2025, a partidelor politice aflate sub influenţa Kremlinului.

Tot la solicitarea Serviciului de Informaţii şi Securitate, Chişinăul a decis în toamna anului trecut, cu puţin timp înainte de alegerile locale, blocarea pe teritoriul Republicii Moldova a peste 30 de portaluri media ruseşti. În acest fel, autorităţile şi-au propus atunci să protejeze „statul şi democraţia de încercările de ingerinţă ale Federaţiei Ruse în procesul electoral” din 5 noiembrie, a comentat preşedinta Maia Sandu.

În acea perioadă, directorul SIS a declarat că Federaţia Rusă a încercat să influenţeze alegerile din 5 noiembrie prin finanţarea ilegală a partidelor, cumpărarea voturilor, coruperea candidaţilor, iniţiind o campanie de dezinformare „bine pusă la punct”, prin intermediul anumitor posturi TV, site-uri şi reţele de socializare, lucru pe care continuă să îl facă şi în prezent. „Acestea fac parte din arsenalul războiului hibrid dus de Rusia împotriva ţării noastre”, a adăugat Musteaţă.

Amintim că după sistarea stării de urgenţă pe teritoriul Republicii Moldova, atât televiziunile care aveau licenţele suspendate, cât şi cele peste 30 de site-uri blocate în acea perioadă, rămân inaccesibile moldovenilor până în prezent, ceea ce înfurie Moscova care nu încetează să ameninţe Moldova cu reacţii în oglindă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor