Serghei Şoigu îl contrazice pe preşedintele kazah: Ruşii vor pleca din Kazakhstan când vor ei, nu de joi

Afirmaţia lui Şoigu pare să-i dea dreptate lui Antony Blinken: E greu să-i scoţi pe ruşi din casă, odată ce au intrat
Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu.
Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu. (Getty Images)

Forţele de "menţinere a păcii" trimise de Rusia, Bielorusia şi Armenia în Kazahstan în temeiul Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) se vor retrage din ţară doar după "stabilizarea completă a situaţiei din această ţară", a declarat marţi ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, citat de RIA Novosti.

Afirmaţia făcută de ministrul rus al Apărării contrazice o declaraţie făcută marţi, în faţa parlamentului, de preşedintele kazah Kassym-Jomart Tokayev, care a precizat că soldaţii ruşi vor începe să plece de joi şi că retragerea va dura cel mult 10 zile.

Şoigu nu a menţionat niciun termen privind retragerea trupelor OTSC din Kazahstan şi nici nu a specificat ce înseamnă precis "stabilizarea situaţiei".

"Forţele colective îşi vor îndeplini sarcinile până când situaţia din Kazahstan va fi pe deplin stabilizată, evident, la decizia conducerii Republicii Kazahstan", a subliniat generalul rus.

La ora actuală, forţele de menţinere a păcii ale OTSC îndeplinesc sarcini de protejare a unor importante facilităţi militare, de stat şi cu caracter social, potrivit ministrului rus al Apărării.

Potrivit preşedintelui kazah, numărul militarilor trimişi în Kazahstan este de 2.030, însă unele media ruse au relatat, pe surse, că numărul soldaţilor desfăşuraţi ar fi mai mare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe