Şercan tună şi fulgeră: Fabrica de plagiate de la Academia SRI nu vrea să verifice plagiatul şefului spionilor din România

Emilia Şercan (Florin Chirilă/Epoch Times)
Andrei Pricopie
27.09.2024

Comisia de etică de la Academia SRI nu vrea să se autosesizeze în cazul acuzaţiile de plagiat care îl vizează pe şeful spionilor din România, Gabriel Vlase, a tras un semnal de alarmă, vineri, jurnalista Emilia Şercan.

"Noua lege a învăţământului superior Deca ot Cîmpeanu a scos Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) din procedura iniţială de verificare a doctoratelor suspecte de plagiat şi a mutat această atribuţie la comisiile de etică de la universităţi. Plagiatorul dublu academician Sorin Cîmpeanu a justificat această schimbare prin nevoie de responsabilizare a comisiilor de etică. Şi le-a responsabilizat de dracii le-a găsit", a declarat Emilia Şercan.

Cu o zi în urmă, jurnalista a întrebat la "fabrica de plagiate de la Academia SRI" dacă se va autosesiza în cazul doctoratului directorului Serviciului de Informaţii Externe (SIE), Gabriel Vlase, pentru că legea permite autosesizarea comisiilor de etică.

Răspunsul primit a fost următorul:

"- în anul 2018 Comisia de etică a Academiei Naţionale de Informaţii 'Mihai Viteazul' (ANIMV) a verificat teza de doctorat a domnului Gabriel Vlase utilizând softul de verificare sistemantiplagiat.ro, iar coeficientele de similitudine 1 şi 2 au fost de 2,4%, respectiv de 0,2%;- în aceste condiţii, Comisia de etică a ANIMV nu a iniţiat procedura de autosesizare."

"Cu alte cuvinte, teza a fost băgată pe soft în 2018 şi a ieşit 2,4% - lucru pe care l-am scris şi eu în textul meu -, nu contează că acum am adus dovezi că 66 de pagini din teza lui Vlase sunt plagiate din doctoratul lui Frunzăverde, fabrica de plagiate a SRI-ul nu se va sesiza în cazul tezei şefului SIE. Verişorii nu vor să se supere între ei, gen. Cam aşa arată onoarea militară, onoarea fabricii de plagiate a SRI şi onoarea unei părţi (tooot mai mari) a mediului universitar", a concluzionat Emilia Şercan.

Reamintim că Emilia Şercan l-a acuzat pe şeful SIE Gabriel Vlase, care are un doctorat susţinut în 2010 la Academia Serviciului Român de Informaţii (SRI), că şi-a plagiat masiv teza.

"Doctorat plagiat. Şi nu e un plagiat obişnuit. În analiza tezei, am descoperit că 66 de pagini au fost plagiate din...dintr-o altă teză de doctorat. Ei, şi acum vine partea frumoasă: PSD-istul Vlase a plagiat din doctoratul baronului PD/PDL/PNL Sorin Frunzăverde, de două ori fost ministru al Apărării, decedat în 2019. Plagiatul e masiv, în secvenţe de pagini copiate bloc. Cea mai lungă secvenţă de conţinut plagiat numără 16 pagini consecutive", a precizat Emilia Şercan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor