Senatul american votează o legislaţie pentru a îndepărta companiile chineze de pe bursele americane

Congresul Statelor Unite ale Americii (blogs.voanews.com)
A.P.
21.05.2020

Companiile chineze tranzacţionate pe bursele americane nu sunt supuse aceloraşi reguli de protecţie a investitorilor ca şi concurenţii lor americani - auditul companiilor chineze este şuntat, motivul oficial prezentat de regimul comunist fiind acela că registrele contabile ale companiilor chineze sunt secret de stat.

Dar situaţia este pe cale să se schimbe. Senatul Statelor Unite a aprobat un proiect de lege care stimulează supravegherea financiara a companiilor cu sediul în China şi alte ţări - măsura care ar putea duce la scoaterea lor de la bursele americane.

Votul asupra măsurii, introdus în urmă cu mai bine de un an de către senatorii John Kennedy, şi Chris Van Hollen, survine într-un moment în care Congresul şi administraţia Trump caută modalităţi de a pedepsi Beijingul pentru modul în care a administrat pandemia generată de virusul Wuhan.

Proiectul d e lege care reglementează tranzacţionarea acţiunilor companiilor chineze este propus înaintea apariţiei focarului virusului Wuhan.

Firmele chineze listate pe bursele din SUA nu sunt în prezent supuse aceloraşi reguli de protecţie a investitorilor şi standardelor contabile ca şi companiile americane, lăsând micii investitori să facă faţă unui risc mai mare de fraudă.

Proiectul de lege, care a trecut miercuri, prevede ca în eventualitatea în care Consiliului de Supraveghere a Contabilităţii Companiilor Publice - o agenţie non-profit fondată de Congres după scandalurile WorldCom şi Enron de la începutul anilor 2000 - i se refuză accesul la registrele contabile ale unui emitent de acţiuni străin timp de trei ani, Comisia pentru valori mobiliare şi schimb (celebra SEC americană) va interzice tranzacţionarea acţiunilor la bursele americane.

Legislaţia cere tuturor companiilor din lume ca dacă doresc „să se înscrie pe o bursă americană, trebuie să depună un audit, iar SEC are dreptul să analizeze acel audit şi să auditeze auditul”, a declarat senatorul Kennedy în Senat. „Iar dacă refuzaţi nu o dată, nu de două ori, ci de trei ori - dacă într-o perioadă de trei ani, fiecare din acei trei ani, compania spune:„ Nu puteţi să consultaţi auditul meu ”, atunci acestea nu mai pot fi listate".

Pentru a deveni lege, proiectul legislativ, intitulat Legea Responsabilităţii Companiilor Străine ar trebui să fie în continuare aprobată de Camera Reprezentanţilor controlată de democraţi, iar apoi semnată de preşedintele Donald Trump.

"După un deceniu scandaluri legate de companiilor din China care au fraudat investitorii americani, suntem încurajaţi să vedem acest proiect de lege trecut de Senat şi sperăm să devină lege", a declarat Carson Block, vânzător scurt şi fondator al Muddy Waters Research, citat de FOX News.

"Prin listarea în S.U.A., aceste companii au acces la banii investitorilor cu amănuntul din SUA şi atât timp cât China rămâne efectiv o ţară necinstită în ce priveşte reglementarea valorilor din SUA, companiile sale nu ar trebui să aibă acces pe pieţele noastre."

Listările frauduloase ale companiilor chineze pe pieţele americane au costat investitorii americani miliarde de dolari în ultimii ani. În 25 februarie 2019, 156 de companii chineze au fost listate pe bursele americane cu o valoare totală de de 1,2 trilioane USD, potrivit Comisiei de revizuire economică şi de securitate a SUA-China.

De curând compania Luckin Coffee, un lanţ de cafenele din Xiamen, din China, a primit o notificare de la Nasdaq, după ce s-a constatat că, anul trecut, compania a ignore vânzări de 310 milioane USD.

Acţiunile Luckin au debutat pe Nasdaq la o valoare de 17 USD pe 16 mai 2019 şi au atins un maxim de 50,02 USD pe 17 ianuarie, evaluând compania, un competitor al Starbucks, la 12,02 miliarde USD. După scandal, valoarea sa pe piaţă a scăzut sub 700 milioane USD, aducând un prejudiciu major investitorilor americani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor